wtorek, 30 maja 2017

KURCZAK Z WARZYWAMI PIECZONY NA RYŻU

               Szybki i baaardzo smaczny obiad, który robi się praktycznie sam. Kilka ruchów rękami, kilka minut przygotowań, blaszka ląduje w piekarniku i tyle pracy. Czekamy i zajadamy ze smakiem. A smak w tym daniu jest! Sypki ryż lekko podlany sokiem vel sosem, jaki powstał w czasie pieczenia mięsa, soczysty kurczak i mieszanka warzyw z pieczarkami dopełniająca całości. Mój K. poleca szczególnie, tak mu smakowało, że wyjadał zimne danie z lodówki;)
Inspiracja, do której dosyć luźno podeszłam.




Składniki (na ok. 6 porcji):

  • 4 tylne ćwiartki kurczaka (uda i podudzia)
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • oregano, majeranek
  • 3 ząbki czosnku 
  • sól, pieprz
  • 2 szkl. ryżu paraboiled
  • 1 duże opakowanie mieszanki warzyw, ok. 600 g. U mnie mieszanka m.in. brokułów, fasolki szparagowej, ziemniaczków i pieczarek
  • 3-4 szkl. bulionu warzywnego lub drobiowego
  • masło do natłuszczenia formy
Kurczaka nacieramy mieszanką oleju, papryki, ziół czosnku oraz soli i pieprzu. Można odłożyć, by się zamarynował, ale ja ten etap pominęłam, a i tak było pysznie.
Formę, najlepiej dużą i płaską, smarujemy masłem, na dno wysypujemy równomiernie ryż, na nim rozkładamy mieszankę warzyw, można lekko przemieszać. 
Na wierzchu układamy kurczaka.
Całość polewamy bulionem. Ja początkowo wlałam 3 szklanki, później w czasie pieczenia dolałam ok. 2/3 szklanki.
Pieczemy w 180 st.C przez 60-90 min. kilka razy polewając mięso bulionem z dna formy, by się zbytnio nie wysuszyło. Czas pieczenia zależy, jak będzie piekł się ryż. Trzeba sprawdzać jego twardość, w razie gdyby bulion wsiąknął lub wyparował, dolewamy nieco więcej płynu.

Smacznego życzą

2 komentarze: