czwartek, 1 czerwca 2017

PIZZA Z GRUSZKĄ, GORGONZOLĄ I SOSEM ŚMIETANOWYM

             Czy pizza zawsze musi być z sosem pomidorowym, salami i/lub innymi mięsnym  bądź warzywnymi dodatkami posypana obficie mozzarellą? Nie. Niedawno przekonałam się o tym w pewnej pizzerii. Pizza z sosem śmietanowym, gruszką, orzechami i gorgonzolą była tak pyszna, że postanowiłam upiec taką w domu. Wszystkim bardzo polecam połączenie słodkiej gruszki i sera typu camembert lub gorgonzola, jak np. w tych tartaletkach. Można dodać bekon lub orzechy. Efekt zawsze będzie zachwycający. Z sosem śmietanowym na cieście drożdżowym spotkałam się w przepisie na flammkuchen i bardzo mi to zasmakowało. Poniższa pizza łączy wszystkie te smaki tworząc wyborną całość.




Składniki:

Ciasto na pizzę:
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1,5 szkl. mąki
  • ok. pół szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
Drożdże rozrabiamy z odrobiną ciepłej wody i szczyptą cukru. Odstawiamy, aż się zapienią.
Mieszamy mąkę z solą i drożdżami. Dolewamy tyle wody, by zagnieść elastyczne ciasto. 
Zagniecione ciasto odstawiamy na 30-60 min., by podwoiło swoją objętość.

Dodatki:
  • kilka łyżek kwaśnej gęstej śmietany
  • 1-2 gruszki, miękkie
  • 2-3 garści pokrojonej w kostkę gorgonzoli
  • nieco tartej mozzarelli
  • 2 garści posiekanych orzechów, u mnie laskowe
  • oregano
Wyrośnięte ciasto rozciągamy na wielkość blachy do pieczenia. Najlepiej robić tak, by potem łatwo było przenieść pizzę na rozgrzaną blachę, czyli np. na desce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto smarujemy śmietaną, posypujemy mozzarellą i gorgonzolą, kawałkami gruszki oraz orzechami. Jeśli orzechy nie są prażone, to zawczasu prażymy je na suchej patelni, aż nabiorą złoto-brązowego koloru. Uwaga, by ich nie przypalić!
Pieczemy w 200 st.C, aż ser się rozpuści i nieco przyrumieni.

Smacznego życzą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz