wtorek, 21 marca 2017

ZUPA Z BATATAMI I SOCZEWICĄ

             Lekka ale sycąca zupa z batatów i czerwonej soczewicy. Pyszna, rozgrzewająca, idealna na chłody.
Inspiracja (ze sporymi zmianami).




Składniki (na 6-8 porcji):
  • 3 tylne ćwiartki kurczaka (udko i podudzie)
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • ok. 800 g batatów
  • 3/4 szkl. suchej czerwonej soczewicy
  • po 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, ostrej papryki, kurkumy
  • po 1 łyżeczce słodkiej papryki, suszonego oregano, suszonej kolendry 
  • sól i pieprz do smaku

Gotujemy bulion na ćwiartkach kurczaka - mięso zalewamy zimną wodą, 2,5-3 litry. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Doprowadzamy do wrzenia w między czasie ściągając szumowiny. Gotujemy na małym ogniu, aż mięso będzie prawie miękkie lub miękkie.
Cebule drobno siekamy i przesmażamy na oleju wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Bataty obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. 

Przesmażoną cebulę i bataty dodajemy do bulionu z kurczaka. Solimy. Gotujemy kilka minut.
Następnie dodajemy suchą, przepłukaną soczewicę oraz przyprawy.
Doprawiamy pieprzem i w razie potrzeby solą.
Zmniejszamy ogień i gotować przez ok. 20-30 minut, aż bataty i soczewica będą miękkie. 
Część zupy można zblendować na gładką masę i połączyć z pozostałą resztą zupy. Ja tak uczyniłam z 1/3 zupy. 
Można zabielić śmietanką (ja z tego zrezygnowałam).


Smacznego życzą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz