Lekka ale sycąca zupa z batatów i czerwonej soczewicy. Pyszna, rozgrzewająca, idealna na chłody.
Inspiracja (ze sporymi zmianami).
Składniki (na 6-8 porcji):
- 3 tylne ćwiartki kurczaka (udko i podudzie)
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- ok. 800 g batatów
- 3/4 szkl. suchej czerwonej soczewicy
- po 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, ostrej papryki, kurkumy
- po 1 łyżeczce słodkiej papryki, suszonego oregano, suszonej kolendry
- sól i pieprz do smaku
Gotujemy bulion na ćwiartkach kurczaka - mięso zalewamy zimną wodą, 2,5-3 litry. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Doprowadzamy do wrzenia w między czasie ściągając szumowiny. Gotujemy na małym ogniu, aż mięso będzie prawie miękkie lub miękkie.
Cebule drobno siekamy i przesmażamy na oleju wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Bataty obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
Przesmażoną cebulę i bataty dodajemy do bulionu z kurczaka. Solimy. Gotujemy kilka minut.
Następnie dodajemy suchą, przepłukaną soczewicę oraz przyprawy.
Doprawiamy pieprzem i w razie potrzeby solą.
Zmniejszamy ogień i gotować przez ok. 20-30 minut, aż bataty i soczewica będą miękkie.
Doprawiamy pieprzem i w razie potrzeby solą.
Zmniejszamy ogień i gotować przez ok. 20-30 minut, aż bataty i soczewica będą miękkie.
Część zupy można zblendować na gładką masę i połączyć z pozostałą resztą zupy. Ja tak uczyniłam z 1/3 zupy.
Można zabielić śmietanką (ja z tego zrezygnowałam).
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz