czwartek, 23 marca 2017

STRUCLA DROŻDŻOWA Z SEREM

           Coś dla miłośników ciast drożdżowych i serników. Czyli dla mnie;) Mięciutka drożdżówka z wanilią i wilgotna, ale zwarta, aksamitna masa serowa z rodzynkami. I mnóstwo kruszonki! Co tu dużo pisać, po prostu pyszności! Ciasto idealne na podwieczorek lub do zabrania na wycieczkę (pysznie smakowała zajadana na ławeczce z widokiem na Pałac Królewski w Brukseli ;) ).
Ciasto drożdżowe zrobiłam z przepisu na chałkę. W masie serowej idealnie sprawdziła się ricotta wymieszana z mascarpone. Masa była kremowa, ale się nie rozpadała. Ideał!




Składniki (na 2 strucle):

Ciasto drożdżowe:
  • 500 g mąki pszennej 
  • 25 g drożdży świeżych
  • 125 ml mleka 
  • 1 jajko 
  • 1 żółtko 
  • 100 g masła 
  • 50 g cukru 
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli 

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżeczką cukru i mąki, odstawiamy na 15 min., aż "ruszą", czyli aż się zapienią.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozpuszczone masło, jajko i żółtko oraz cukier, ekstrakt z wanilii i sól. Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i będzie odstawać od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia na 60 min.


Serowe nadzienie:

  • 500 g ricotty
  • 250 g mascarpone
  • 3 jajka
  • ok. 1/2 szkl. cukru (ilość wedle upodobania)
  • pół szklanki rodzynek
  • skórka starta z cytryny (opcjonalnie)

Rodzynki namaczamy co najmniej kilkanaście minut we wrzątku.
Ricottę i mascarpone mieszamy z jajkami i cukrem. Dodajemy namoczone i odcedzone rodzynki.

Gdy ciasto podwoi objętość, ponownie je wyrabiamy. Dzielimy na 2 części.
Każdą część rozwałkowujemy na niezbyt cienki prostokąt ok.1,5 cm (długości blachy, jaką mamy).
Na każdej części po środku układamy połowę masy serowej. 
Boki nacinamy ukośnie - jak na rysunku - i zawijamy je na ser tak, by nie było otworków.
Odstawiamy na co najmniej pół godziny do wyrośnięcia.

Kruszonka:

  • mąka, cukier i miękkie masło - proporcji nie podaję. Poszczególne składniki dodaję na oko
Wszystkie składniki zagniatamy palcami, aż powstaną mniejsze i większe grudki.

Wyrośnięte strucle smarujemy jajkiem i posypujemy obficie kruszonką.
Pieczemy w 180 st. C przez 30-35 min.

Smacznego życzą




Rysunek z przepisu na przekąskę z sera i szynki, ale reguła "zaplatania" ta sama

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz