Coś dla miłośników ciast drożdżowych i serników. Czyli dla mnie;) Mięciutka drożdżówka z wanilią i wilgotna, ale zwarta, aksamitna masa serowa z rodzynkami. I mnóstwo kruszonki! Co tu dużo pisać, po prostu pyszności! Ciasto idealne na podwieczorek lub do zabrania na wycieczkę (pysznie smakowała zajadana na ławeczce z widokiem na Pałac Królewski w Brukseli ;) ).
Ciasto drożdżowe zrobiłam z przepisu na chałkę. W masie serowej idealnie sprawdziła się ricotta wymieszana z mascarpone. Masa była kremowa, ale się nie rozpadała. Ideał!
Składniki (na 2 strucle):
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 25 g drożdży świeżych
- 125 ml mleka
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 100 g masła
- 50 g cukru
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżeczką cukru i mąki, odstawiamy na 15 min., aż "ruszą", czyli aż się zapienią.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozpuszczone masło, jajko i żółtko oraz cukier, ekstrakt z wanilii i sól. Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i będzie odstawać od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia na 60 min.
Serowe nadzienie:
- 500 g ricotty
- 250 g mascarpone
- 3 jajka
- ok. 1/2 szkl. cukru (ilość wedle upodobania)
- pół szklanki rodzynek
- skórka starta z cytryny (opcjonalnie)
Rodzynki namaczamy co najmniej kilkanaście minut we wrzątku.
Ricottę i mascarpone mieszamy z jajkami i cukrem. Dodajemy namoczone i odcedzone rodzynki.
Gdy ciasto podwoi objętość, ponownie je wyrabiamy. Dzielimy na 2 części.
Każdą część rozwałkowujemy na niezbyt cienki prostokąt ok.1,5 cm (długości blachy, jaką mamy).
Na każdej części po środku układamy połowę masy serowej.
Boki nacinamy ukośnie - jak na rysunku - i zawijamy je na ser tak, by nie było otworków.Odstawiamy na co najmniej pół godziny do wyrośnięcia.
Kruszonka:
- mąka, cukier i miękkie masło - proporcji nie podaję. Poszczególne składniki dodaję na oko
Wszystkie składniki zagniatamy palcami, aż powstaną mniejsze i większe grudki.
Wyrośnięte strucle smarujemy jajkiem i posypujemy obficie kruszonką.
Pieczemy w 180 st. C przez 30-35 min.
Smacznego życzą
Rysunek z przepisu na przekąskę z sera i szynki, ale reguła "zaplatania" ta sama |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz