czwartek, 9 marca 2017

MUFFINKI LIMONKOWO-KOKOSOWE (CUPCAKES)

             Nadal pozostaję w tropikalnych klimatach. Po zeszłotygodniowym cieście kokosowo-ananasowym dziś cupcakes limonkowo-kokosowe, czyli babeczki/muffinki z kremem budyniowym z nutą pomarańczy. Puchate, cytrusowe, kokosowe z kremem i smakiem. Nieco lata w pochmurny dzień.



Składniki (na ok. 14 szt.):
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 80 ml oleju
  • 1/2 szkl. mleka (zwykłego lub kokosowego dla mocniejszego kokosowego smaku)
  • sok z 2 limonek
  • skórka starta z 2 limonek
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
W misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. 

W osobnej misce mieszamy jajka, olej, mleko, sok i skórkę z limonki oraz wiórki kokosowe.
Wszystko wymieszaj łyżką lub mikserem. Jeśli ciasto jest za gęste (ma być o konsystencji gęstej śmietany), to dolej jeszcze mleka i ponownie wymieszaj.
Foremki na muffinki wyłóż papilotkami lub wysmaruj olejem (silikonowych nie trzeba natłuszczać). Do 3/4 wysokości każdej foremki wlej ciasto. 
Foremki wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz ok. 20-25 minut – do delikatnego zrumienienia. Studź na kratce.



Krem budyniowy:
  • 300 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • pół szklanki pulpy (miąższu) z pomarańczy - miałam po wyciskaniu soku. Można zastąpić odrobiną soku z pomarańczy i/lub skórką z pomarańczy
W 100 ml mleka zmiksować żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. 
Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. 
Na gotujące się mleko wlać  mleko zmiksowane z żółtkami i mieszając zagotować. 
Budyń przykryć z wierzchu folią spożywczą, by nie powstał "kożuch" i ostudzić. 
Masło utrzeć z cukrem pudrem. 
Dodawać stopniowo zimny budyń i ucierać. 
Na końcu do kremu dodać miąższ/skórkę z pomarańczy i wymieszać. 

Na wystudzone muffinki nakładamy przy pomocy rękawa cukierniczego krem. Można udekorować startą skórką z limonki.

Smacznego życzą



3 komentarze:

  1. Wygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i gratuluję

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i gratuluję

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne wykonanie:) Sprawdzę ten przepis w wolnej chwili.

    OdpowiedzUsuń