środa, 15 marca 2017

JAGLANE KLOPSIKI Z ŁOSOSIEM W SOSIE POMIDOROWYM

          Bardzo fajne danie. Lekkie łososiowe klopsy z posmakiem kaszy jaglanej. Do tego aromatyczny sos pomidorowy i zdrowy, lekki obiad gotowy. Jeśli ktoś nie przepada za intensywnym smakiem łososia, radzę użyć mięso białej ryby, np. dorsza.



Składniki (na ok. 8 porcji):

KLOPSY RYBNE:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej (suchej)
  • 500 g łososia
  • 2-3 jajka
  • opcjonalnie nieco mąki lub bułki tartej, gdyby masa się nie kleiła
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz 
  • 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • olej do smażenia

Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Przestudzić.
Łososia drobno posiekać i dodać do kaszy razem z pozostałymi składnikami. 
Dokładnie wszystko wymieszać doprawiając według smaku. 
Z masy formować niewielkie kuleczki.
Na patelni rozgrzać olej  i obsmażyć ze wszystkich stron. Odłożyć.


SOS POMIDOROWY:
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3-4 szkl. przecieru pomidorowego
  • pół szklanki białego wina (opcjonalnie)
  • 4-5 łyżek octu balsamicznego
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • ostra papryka
  • 1 łyżka cukru
  • sól, pieprz

Na patelni, na której smażyły się klopsiki, zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozgniecione ząbki czosnku. 
Wlać przecier pomidorowy.
Doprawić dodając ocet balsamiczny, bazylię, ostrą paprykę, sól, pieprz, cukier oraz natkę pietruszki. 
Jeżeli sos będzie bardzo gęsty lub jeśli będzie go za mało, można dolać wody. Dusimy, aż sos nieco zgęstnieje.
W sosie układamy klopsy. Przykrywamy pokrywką i dusimy 15 min.


Smacznego życzą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz