Bardzo fajne danie. Lekkie łososiowe klopsy z posmakiem kaszy jaglanej. Do tego aromatyczny sos pomidorowy i zdrowy, lekki obiad gotowy. Jeśli ktoś nie przepada za intensywnym smakiem łososia, radzę użyć mięso białej ryby, np. dorsza.
Składniki (na ok. 8 porcji):
KLOPSY RYBNE:
- 1 szklanka kaszy jaglanej (suchej)
- 500 g łososia
- 2-3 jajka
- opcjonalnie nieco mąki lub bułki tartej, gdyby masa się nie kleiła
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz
- 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- olej do smażenia
Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
Przestudzić.
Łososia drobno posiekać i dodać do kaszy razem z
pozostałymi składnikami.
Dokładnie wszystko wymieszać doprawiając według
smaku.
Z masy formować niewielkie kuleczki.
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć ze wszystkich
stron. Odłożyć.
SOS POMIDOROWY:
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3-4 szkl. przecieru pomidorowego
- pół szklanki białego wina (opcjonalnie)
- 4-5 łyżek octu balsamicznego
- 1 łyżka suszonej bazylii
- garść posiekanej natki pietruszki
- ostra papryka
- 1 łyżka cukru
- sól, pieprz
Na patelni, na której smażyły się klopsiki, zeszklić
pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozgniecione ząbki czosnku.
Wlać przecier pomidorowy.
Doprawić dodając ocet balsamiczny, bazylię, ostrą
paprykę, sól, pieprz, cukier oraz natkę pietruszki.
Jeżeli sos będzie bardzo gęsty lub jeśli będzie go za
mało, można dolać wody. Dusimy, aż sos nieco zgęstnieje.
W sosie układamy klopsy. Przykrywamy pokrywką i
dusimy 15 min.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz