Dawno nie robiłam niczego z kuskusu. Postanowiłam to zmienić. Od razu na myśl przyszło i pyszne danie a'la tagine (przepis). Zdecydowałam, że trochę ten przepis zmodyfikuję. Użyłam papryki i topinamburu, a do sosu dodałam tahiny (pasty sezamowej własnej produkcji). Dzięki temu danie nabrało jeszcze ciekawszego smaku. Oczywiście całą "robotę" robi tu karmelizowana cebula, która jest przepyszna! Absolutnie z niej nie rezygnujcie.
Składniki (na ok.8 porcji):
- 1,2 kg cebuli (to wcale nie jest za dużo (straci sporo na objętości po usmażeniu), nie rezygnujcie z jej, będzie pyszna!;) )
- 5 pomidorów
- 1kg mięsa z kurczaka, użyłam piersi
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki miodu
- 2 marchewki
- 3 szt. topinambura (wielkości sporej mandarynki)
- 1 czerwona papryka
- 3-4 łyżki tahiny (ok. 1/2 szkl. nasion sezamu zmiksowanych/zblendowanych z odrobiną wody i/lub oliwy)
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 100 g obranych ze skórki orzechów laskowych, posiekanych
- 2 łyżki jasnych rodzynek (dałam mniej niż w oryginale)
- 2-3 szklanki kaszy kuskus
- masło
- olej
- sól, pieprz
- kmin rzymski i ostra papryka w proszku do smaku
Cebule obierz i pokrój w piórka, najlepiej użyć malaksera. Zeszklij na maśle. Dodaj łyżeczkę cynamonu, 2 łyżki octu balsamicznego oraz 2 łyżki miodu (lub posyp cukrem). Smaż do momentu, aż się
skarmelizuje.
Pomidory obierz ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki.
Na
patelni rozgrzej olej, włóż mięso kurczaka pokrojone w kostkę, przypraw solą i pieprzem,
podsmaż ze wszystkich stron.
Dodaj pomidory.
Przypraw imbirem i czubatą łyżeczką cynamonu.
Po kilku minutach dodaj 1-2 szklanki wody lub bulionu w zależności, jak dużo sosu chce się osiągnąć. Wymieszaj.
Marchew i topinambur obierz, wraz z papryką pokrój w kosteczkę i dodaj wszystkie warzywa do mięsa, gotuj dalej.
Dodaj 3-4 łyżki tahiny, nieco soku z cytryny, kmin rzymski, ostrą paprykę, sól i pieprz. Wymieszaj. W razie potrzeby dolej wody lub bulionu (ja w czasie gotowania dolewałam nieco wody, by mieć więcej sosu).
Orzechy podpraż na suchej patelni, a rodzynki namocz w wodzie, aby napęczniały. Rodzynki odcedź i dodaj do sosu.
Kuskus zalej wrzątkiem i poczekaj, aż napęcznieje.
Ugotowany kuskus wyłóż na duży
talerz, na wierzchu wyłóż mięso z warzywami i sosem, następnie
karmelizowaną cebulę, a na zakończenie posyp prażonymi orzechami.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz