wtorek, 28 lutego 2017

PIECZARKI NADZIEWANE KUSKUSEM I SUSZONYMI POMIDORAMI

            Któż nie zna i nie lubi nadziewanych pieczarek :) Moje ulubione to te z kuskusem i suszonymi pomidorami. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, a do tego pyszne. Podane z sałatą ze świeżych warzyw mogą stanowić samodzielne lekkie danie obiadowe.





Składniki (na 2 porcje):
  • 6 dużych pieczarek
  • 1/2 szkl. suchej kaszy kuskus
  • pół małej cebuli
  • 1 średnia marchewka
  • 4-5 suszonych pomidorów z zalewy
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki keczupu
  • sól, pieprz
  • suszona bazylia, oregano
  • nieco tartego parmezanu 
Z kapeluszy pieczarek delikatnie odrywamy nóżki. Nóżki drobno siekamy.
Kuskus namaczamy we wrzątku, aż zmięknie.
Cebulę, marchewkę i suszone pomidory drobno kroimy.
Posiekane nóżki pieczarek, cebulę i marchewkę przesmażamy (można na oliwie z zalewy z pomidorów), aż marchew nieco zmięknie. Pod koniec dodajemy suszone pomidory.
Mieszamy kuskus z warzywami, natką, dodajemy keczup, sól, pieprz i zioła.
Farszem nadziewamy kapelusze tworząc wysokie kopułki. Posypujemy tartym parmezanem.
Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą i pieczemy 20-25 min. w 180 st.C lub aż kapelusze wyraźnie zmiękną.
Podawałam z sałatą z pomidorów i ogórków.

Smacznego życzą



2 komentarze:

  1. wyglądają bardzo smakowicie, chętnie bym zjadła taki obiadek. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowita wege propozycja:)

    OdpowiedzUsuń