Któż nie zna i nie lubi nadziewanych pieczarek :) Moje ulubione to te z kuskusem i suszonymi pomidorami. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, a do tego pyszne. Podane z sałatą ze świeżych warzyw mogą stanowić samodzielne lekkie danie obiadowe.
Składniki (na 2 porcje):
- 6 dużych pieczarek
- 1/2 szkl. suchej kaszy kuskus
- pół małej cebuli
- 1 średnia marchewka
- 4-5 suszonych pomidorów z zalewy
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki keczupu
- sól, pieprz
- suszona bazylia, oregano
- nieco tartego parmezanu
Z kapeluszy pieczarek delikatnie odrywamy nóżki. Nóżki drobno siekamy.
Kuskus namaczamy we wrzątku, aż zmięknie.
Cebulę, marchewkę i suszone pomidory drobno kroimy.
Posiekane nóżki pieczarek, cebulę i marchewkę przesmażamy (można na oliwie z zalewy z pomidorów), aż marchew nieco zmięknie. Pod koniec dodajemy suszone pomidory.
Mieszamy kuskus z warzywami, natką, dodajemy keczup, sól, pieprz i zioła.
Farszem nadziewamy kapelusze tworząc wysokie kopułki. Posypujemy tartym parmezanem.
Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą i pieczemy 20-25 min. w 180 st.C lub aż kapelusze wyraźnie zmiękną.
Podawałam z sałatą z pomidorów i ogórków.
Smacznego życzą
wyglądają bardzo smakowicie, chętnie bym zjadła taki obiadek. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowita wege propozycja:)
OdpowiedzUsuń