poniedziałek, 27 lutego 2017

SAŁATKA FALAFELEM I SOSEM Z TAHINI

             Niedzielne śniadanie. Ostatnio robiłam falafele, więc wykorzystałam je w sałatce. Świeże warzywa, aromatyczne falafele i sos z tahini na orientalną nutę. Tak powstała pyszna i sycąca sałatka.



Składniki (na 2 porcje):

  • 3-4 kulki falafela (przepis) na porcję
  • ulubiona sałata lub jej mieszanka
  • duży pomidor
  • kawałek świeżego ogórka
  • pół małej czerwonej cebuli
  • ser typu parmezan, opcjonalnie
  • sos z tahini
Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, dodajemy pokrojonego w cząstki pomidora oraz ogórka, a także cebulę pokrojoną w piórka.
Dokładamy falafele, najlepiej je lekko podgrzać.
Podajemy z sosem z tahini:


SOS Z TAHINI
  • 2 łyżki tahiny (pasty sezamowej: ok. pół szklanki ziaren zmiksować na papkę z odrobiną wody lub oliwy)
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • pół ząbka czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli, kminu rzymskiego, ostrej papryki
  • opcjonalnie nieco posiekanej natki pietruszki
Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę. 



Smacznego życzą

1 komentarz:

  1. Kocham falafele! A Twoje wyglądają przepysznie. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń