Niedzielne śniadanie. Ostatnio robiłam falafele, więc wykorzystałam je w sałatce. Świeże warzywa, aromatyczne falafele i sos z tahini na orientalną nutę. Tak powstała pyszna i sycąca sałatka.
Składniki (na 2 porcje):
- 3-4 kulki falafela (przepis) na porcję
- ulubiona sałata lub jej mieszanka
- duży pomidor
- kawałek świeżego ogórka
- pół małej czerwonej cebuli
- ser typu parmezan, opcjonalnie
- sos z tahini
Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, dodajemy pokrojonego w cząstki pomidora oraz ogórka, a także cebulę pokrojoną w piórka.
Dokładamy falafele, najlepiej je lekko podgrzać.
Podajemy z sosem z tahini:
SOS Z TAHINI
- 2 łyżki tahiny (pasty sezamowej: ok. pół szklanki ziaren zmiksować na papkę z odrobiną wody lub oliwy)
- 250 ml jogurtu naturalnego
- pół ząbka czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli, kminu rzymskiego, ostrej papryki
- opcjonalnie nieco posiekanej natki pietruszki
Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę.
Kocham falafele! A Twoje wyglądają przepysznie. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/