czwartek, 9 lutego 2017

JAGODOWIEC - SERNIK NA ZIMNO Z JAGODAMI

                 Zachciało mi się ciasta, takiego lekkiego, kremowego, owocowego. W lodówce miałam nieco twarogu sernikowego, postanowiłam więc przygotować jagodowy sernik na zimno. Powstał pyszny deser przywodzący na myśl letnie dni.  Do jagodowca nie nadają się niestety borówki amerykańskie - uda się, ale ani kolor, ani smak nie będzie już ten sam. Borówki amerykańskie nie mają tyle barwnika i smaku co jagody. Poza sezonem na jagody lepiej użyć mrożonych owoców lub po prostu dżemu jagodowego.






Składniki (na blachę 34x25 cm)
  • 200g herbatników
  • 1 kg twarogu na sernik (z wiaderka)
  • 1 słoik dżemu jagodowego (o dużej zawartości owoców, najlepiej z całymi owocami)
  • 330 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki żelatyny
  • cukier (ilość wedle upodobania)
Wierzch:
  • 1 słoik dżemu jagodowego (lub 1 galaretka jagodowa)
  • 2 łyżki żelatyny
Na dnie formy układamy herbatniki.
Twaróg miksujemy z dżemem jagodowym i cukrem.
W odrobinie wrzątku (ok. 50 ml) rozpuszczamy żelatynę i przestudzoną dodajemy do masy serowo-dżemowej.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną bitą śmietanę i dodajemy do masy serowej ostrożnie mieszając szpatułą.
Masę wylewamy na herbatniki. Wyrównujemy wierzch.
Wierzch: we wrzątku (ok. 50 ml) rozpuszczamy żelatynę i przestudzoną dodajemy do dżemu jagodowego. Mieszamy i wylewamy na masę serową.
Odstawiamy do lodówki, by całość stężała.

Smacznego życzą



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz