poniedziałek, 13 lutego 2017

JAJKA W KOKILCE Z ŁOSOSIEM I SZPINAKIEM

              Niedzielne śniadanie. Ponownie jajka, które dawno nie gościły na naszym stole. Z łososiem i szpinakiem. Z chrupiącym tostem i pomidorkami. Pyszne to płynne żółtko na chlebku. Choć Mój K. opowiedział się za wersją z bekonem ;)




Składniki (na 2 porcje):
  • ok. 120 g wędzonego łososia
  • duża garść świeżego szpinaku
  • 4 jajka
  • garść tartego sera (dobrze się topiącego)
  • sól, pieprz
  • masło do wysmarowania kokilek
W natłuszczonych kokilkach układamy kawałki wędzonego łososia, lekko podsmażone, posolone i popieprzone liście szpinaku, wbijamy po 1-2 jajka do każdej kokilki tak, by żółtko się nie rozlało, posypujemy odrobiną tartego sera i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 12-15 min., aż białko się zetnie, ale żółtko ma pozostać płynne.

Smacznego życzą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz