środa, 18 stycznia 2017

ZUPA KREM Z KALAFIORA

              Jeśli tak jak ja lubicie zupy-krem, to kalafiorowa przypadnie Wam do gustu. Jest delikatna w smaku, wiec dobrze sprawdził się dodatek w postaci chrupkiego bekonu lub, jak w moim przypadku, wysmażonej szynki typu parmeńskiego.




Składniki (na duży garnek):
  • 2 średnie główki kalafiora
  • ok. 600 g ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 2,5 l bulionu warzywnego
  • 1 szkl. mleka
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • szczypta ostrej papryki
  • kilka plastrów szynki długo dojrzewającej (typu parmeńskiego)
Ziemniaki obieramy, kroimy w kosteczkę, a marchewki - w plasterki. 
Jeśli nie chcecie miksować kalafiora z ziemniakami, to ziemniaki i marchew zalewamy osoloną wodą i gotujemy do miękkości w osobnym garnku (albo łącznie z kalafiorem, ale trzeba zawczasu wyłowić warzywa, które nie zostaną zmiksowane). Odcedzamy.
Cebulę siekamy i przesmażamy. 
Kalafiora dzielimy na różyczki i wraz z cebulą przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i mlekiem. Gotujemy do miękkości.
Kalafiora miksujemy wraz z płynem, w którym się gotował. Jeśli masa jest za gęsta, dolewamy nieco bulionu, w którym gotowały się ziemniaki z marchewką. 
Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i ostrą papryką.
Szynkę długo dojrzewającą wysmażamy na chrupko, kruszymy.
Zupę podawałam z ugotowanymi ziemniakami i marchewką oraz z aromatyczną wysmażoną szynką.

Smacznego życzą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz