wtorek, 17 stycznia 2017

NALEŚNIKI Z ZIEMNIAKAMI, GRZYBAMI I BOCZKIEM

              Lubię naleśniki w każdej postaci. Najbardziej, oczywiście, te na słodko (jak np. moje ulubione crepes suzettekakaowe zapiekane naleśniki z serem albo obłędnie słodkie zapiekane naleśniki z Nutellą, orzechami i likierem), ale wytrawne często goszczą na moim stole (np. gryczane naleśniki po bretońsku, pyszne szpinakowe naleśniki z pieczarkami w sosie serowym lub zapiekane naleśniki po meksykańsku). Tym razem wypróbowałam przepis na coś tradycyjnego, nieco chyba już zapomnianego - naleśniki z farszem ziemniaczanym z dodatkiem aromatycznych grzybów i boczkiem. Podałam do nich fasolkę szparagową, dzięki czemu powstał bardzo smaczny i lekki obiad. Byłby jeszcze lżejszy, gdybym pominęła boczek w farszu, ale nieco mięska musi być, taki ukłon w stronę Mojego K. ;)
Inspiracja.




Składniki (na ok. 10 szt.):

Ciasto naleśnikowe:
  • 2,5-3 szkl. mąki 
  • 3 jajka
  • 2,5-3 szkl. mleka
  • 0,5 szkl. oleju
  • szczypta soli
Miksujemy wszystkie składniki do uzyskania lejącego się ciasta. W razie potrzeby dolewać po trochu wody. 
Usmażyć naleśniki.

Farsz ziemniaczany:
  • ok. 1 kg ziemniaków, może nieco więcej
  • ok. 120 g boczku
  • duża garść suszonych grzybów
  • 4 średnie cebule
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa i tymianek (opcjonalnie)
  • olej do smażenia
Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości, tłuczemy na puree.
Grzyby namaczamy w ciepłej wodzie.
Boczek kroimy w kosteczkę, przesmażamy na suchej patelni, by się wytopił.
Cebulę i namoczone, odcedzone grzyby siekamy, dodajemy do smażącego się boczku i smażymy, aż cebula będzie rumiana.
W misce łączymy ziemniaki oraz boczek z cebulą i grzybami. 
Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej i tymiankiem. 

Panierka:
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Na plackach naleśnikowych układamy po czubatej łyżce farszu i składamy jak krokiety.
Panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy z obu stron, aż będą złoto-brązowe.

Smacznego życzą

3 komentarze: