Lubię naleśniki w każdej postaci. Najbardziej, oczywiście, te na słodko (jak np. moje ulubione crepes suzette, kakaowe zapiekane naleśniki z serem albo obłędnie słodkie zapiekane naleśniki z Nutellą, orzechami i likierem), ale wytrawne często goszczą na moim stole (np. gryczane naleśniki po bretońsku, pyszne szpinakowe naleśniki z pieczarkami w sosie serowym lub zapiekane naleśniki po meksykańsku). Tym razem wypróbowałam przepis na coś tradycyjnego, nieco chyba już zapomnianego - naleśniki z farszem ziemniaczanym z dodatkiem aromatycznych grzybów i boczkiem. Podałam do nich fasolkę szparagową, dzięki czemu powstał bardzo smaczny i lekki obiad. Byłby jeszcze lżejszy, gdybym pominęła boczek w farszu, ale nieco mięska musi być, taki ukłon w stronę Mojego K. ;)
Inspiracja.
Składniki (na ok. 10 szt.):
Ciasto naleśnikowe:
- 2,5-3 szkl. mąki
- 3 jajka
- 2,5-3 szkl. mleka
- 0,5 szkl. oleju
- szczypta soli
Miksujemy wszystkie składniki do uzyskania lejącego się ciasta. W razie potrzeby dolewać po trochu wody.
Usmażyć naleśniki.
Farsz ziemniaczany:
- ok. 1 kg ziemniaków, może nieco więcej
- ok. 120 g boczku
- duża garść suszonych grzybów
- 4 średnie cebule
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa i tymianek (opcjonalnie)
- olej do smażenia
Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości, tłuczemy na puree.
Grzyby namaczamy w ciepłej wodzie.
Boczek kroimy w kosteczkę, przesmażamy na suchej patelni, by się wytopił.
Cebulę i namoczone, odcedzone grzyby siekamy, dodajemy do smażącego się boczku i smażymy, aż cebula będzie rumiana.
W misce łączymy ziemniaki oraz boczek z cebulą i grzybami.
Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej i tymiankiem.
Panierka:
- 2 jajka
- bułka tarta
- olej do smażenia
Na plackach naleśnikowych układamy po czubatej łyżce farszu i składamy jak krokiety.
Panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy z obu stron, aż będą złoto-brązowe.
Jak pięknie wygląda! Kocham takie dania.
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
pysznie:)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na farsz do naleśników :)
OdpowiedzUsuń