Szybkie i nietypowe kotlety - z jajek i kaszy jaglanej. Idealne nie tylko dla dzieci ale i na lekki obiad dla wszystkich.
Składniki (na 8-10 kotletów):
- woreczek kaszy jaglanej (100g)
- 1 cebula
- 5 jaj ugotowanych na twardo
- 1 jajko surowe
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki keczupu
- pół łyżeczki curry (opcjonalnie)
- sól, pieprz
- bułka tarta do obtoczenia
- olej do smażenia
Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu, studzimy.
Cebulę drobno siekamy, przesmażamy, aż będzie miękka i rumiana.
Ugotowane jajka ścieramy na tarce, dodajemy kaszę, cebulę, surowe jajko, keczup i przyprawy do smaku.
Dodajemy tyle bułki tartej, aby masa była zwarta i by można było łatwo formować kotleciki.
Wilgotnymi dłońmi formujemy owalne kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażyć na rumiano z obu stron.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz