środa, 4 stycznia 2017

KOTLETY JAJECZNO-JAGLANE

         Szybkie i nietypowe kotlety - z jajek i kaszy jaglanej. Idealne nie tylko dla dzieci ale i na lekki obiad dla wszystkich.




Składniki (na 8-10 kotletów):
  • woreczek kaszy jaglanej (100g)
  • 1 cebula
  • 5 jaj ugotowanych na twardo
  • 1 jajko surowe
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki keczupu
  • pół łyżeczki curry (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia
Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu, studzimy. 
Cebulę drobno siekamy, przesmażamy, aż będzie miękka i rumiana.
Ugotowane jajka ścieramy na tarce, dodajemy kaszę, cebulę, surowe jajko, keczup i przyprawy do smaku. 
Dodajemy tyle bułki tartej, aby masa była zwarta i by można było łatwo formować kotleciki. 
Wilgotnymi dłońmi formujemy owalne kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażyć na rumiano z obu stron.

Smacznego życzą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz