Miękkie, puszyste, delikatne, pachnące, słodkie i taaak cynamonowe. Takie jest idealne ciasto na zimowe wieczory. Drożdżowe z cynamonem. Do tego kubek kakao i żadna słota nie jest straszna;)
Składniki:
- 25 g drożdży świeżych
- 500 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- ok. 120 ml mleka
Dodatkowo:
- 50g masła
- kilka łyżek cukru
- dużo cynamonu
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżeczką cukru i mąki, odstawiamy na kilka minut, aż się zapienią.
Do miski wsypujemy mąkę, jajka, cukier i sól. Dolewamy tyle mleka, by zagnieść elastyczne ciasto.
Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i będzie odstawać od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia na 60 min.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na dobrze omączonej powierzchni na ok. 1,5 cm na kształt prostokąta.
Ciasto smarujemy obficie masłem, posypujemy cukrem i obficie cynamonem.
Kroimy na 3 pasy o szerokości ok. 10 cm., które nakładamy jeden na drugi. Pasy kroimy w kwadraty i układamy je na sobie, a następnie przekładamy do keksówki (stawiamy pionowo) wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch smarujemy odrobiną masła. Można posypać cukrem.
Chlebek odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut, a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st.C i pieczemy około 40-50 minut (aż się zarumieni).
Zdecydowanie najlepiej pachnie i smakuje jeszcze ciepły :)
Smacznego życzą
Kocham odrywane chlebki. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
ile soli ? czy moznz zamiast cynamonu dac kakao?
OdpowiedzUsuńSoli daję ok. 0,5 łyżeczki. Kakao na pewno też się sprawdzi:)
Usuń