czwartek, 26 stycznia 2017

CIASTO DROŻDŻOWE ODRYWANY CHLEBEK CYNAMONOWY

           Miękkie, puszyste, delikatne, pachnące, słodkie i taaak cynamonowe. Takie jest idealne ciasto na zimowe wieczory. Drożdżowe z cynamonem. Do tego kubek kakao i żadna słota nie jest straszna;)



Składniki:
  • 25 g drożdży świeżych
  • 500 g mąki pszennej 
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • ok. 120 ml mleka 
Dodatkowo:
  • 50g masła 
  • kilka łyżek cukru
  • dużo cynamonu
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżeczką cukru i mąki, odstawiamy na kilka minut, aż się zapienią.
Do miski wsypujemy mąkę, jajka, cukier i sól. Dolewamy tyle mleka, by zagnieść elastyczne ciasto.
Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i będzie odstawać od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia na 60 min.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na dobrze omączonej powierzchni na ok. 1,5 cm na kształt prostokąta.
Ciasto smarujemy obficie masłem, posypujemy cukrem i obficie cynamonem.
Kroimy na 3 pasy o szerokości ok. 10 cm., które nakładamy jeden na drugi. Pasy kroimy w kwadraty i układamy je na sobie, a następnie przekładamy do keksówki (stawiamy pionowo) wyłożonej papierem do pieczenia. 
Wierzch smarujemy odrobiną masła. Można posypać cukrem.
Chlebek odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut, a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st.C i pieczemy około 40-50 minut (aż się zarumieni). 
Zdecydowanie najlepiej pachnie i smakuje jeszcze ciepły :)

Smacznego życzą

3 komentarze:

  1. Kocham odrywane chlebki. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. ile soli ? czy moznz zamiast cynamonu dac kakao?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Soli daję ok. 0,5 łyżeczki. Kakao na pewno też się sprawdzi:)

      Usuń