Zbliża się Wigilia, czas pomyśleć o uszkach do czerwonego barszczu. Uwielbiam je, podobnie jak pierogi z kapustą i grzybami. Można przygotować większą ilość farszu i od razu przygotować zarówno uszka jak i pierogi. Nie mogę się doczekać nadchodzących Świąt :)
Składniki:
Farsz:
- 0,5 kg kiszonej kapusty, może być z marchewką
- 2 duże garści suszonych grzybów namoczonych przez kilka godzin
- 1 spora cebula
- liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- sól, pieprz
Kapustę drobno siekamy, gotujemy wraz z grzybami, liściem laurowym i zielem angielskim, aż kapusta i grzyby będą miękkie.
Odcedzamy, wyciągamy ziele i liść laurowy, porządnie odsączamy.
Cebulę drobno siekamy i przesmażamy na oleju. Dodajemy do grzybów z kapustą.
Całość albo bardzo drobno siekamy, albo przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa, albo blendujemy.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ciasto:
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 jajko (opcjonalnie)
- duży chlust oleju
- 2/3-1 szkl. ciepłej wody
Z podanych składników zagniatamy ciasto dolewając tyle wody, by było bardzo elastyczne.
Odstawiamy na 15 mi.
Po tym czasie ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy i kieliszkiem wycinamy koła, albo tniemy ciasto w kwadraty.
Na każdym kółku/kwadracie układamy łyżeczkę farszu i sklejamy brzegi, które można zwilżyć wodą, by lepiej się kleiły.
Szpiczaste końce sklejamy razem.
Uszka gotujemy w osolonej wodzie kilak minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz