środa, 14 grudnia 2016

PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

              Wg mnie żadna Wigilia nie może obyć się bez pierogów z kapustą i grzybami, odsmażanymi, złotymi i chrupkimi. Pycha! Wczoraj prezentowałam uszka z grzybami. Przepis identyczny, można zrobić od razu i pierogi i uszka.




Składniki:

Farsz:
  • 1 kg kiszonej kapusty, może być z marchewką
  • 2 szkl. suszonych grzybów namoczonych przez kilka godzin
  • 2 duże cebule
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • sól, pieprz
Kapustę drobno siekamy, gotujemy wraz z grzybami, liściem laurowym i zielem angielskim, aż kapusta i grzyby będą miękkie.
Odcedzamy, wyciągamy ziele i liść laurowy, porządnie odsączamy.
Cebulę drobno siekamy i przesmażamy na oleju. Dodajemy do grzybów z kapustą.
Całość bardzo drobno siekamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ciasto:
  • 4 szkl. mąki pszennej
  • 2 jajka (opcjonalnie)
  • duży chlust oleju
  • ok. 1 szkl. ciepłej wody
Z podanych składników zagniatamy ciasto dolewając tyle wody, by było bardzo elastyczne.
Odstawiamy na 15 min.
Po tym czasie ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy i szklanką/miseczką wycinamy koła.
Na każdym kółku układamy łyżkę farszu i sklejamy brzegi, np. tworząc falbankę, które można zwilżyć wodą, by lepiej się kleiły.
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie kilak minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Polecam przed podaniem odsmażyć na patelni.

Smacznego życzą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz