Wg mnie żadna Wigilia nie może obyć się bez pierogów z kapustą i grzybami, odsmażanymi, złotymi i chrupkimi. Pycha! Wczoraj prezentowałam uszka z grzybami. Przepis identyczny, można zrobić od razu i pierogi i uszka.
Składniki:
Farsz:
- 1 kg kiszonej kapusty, może być z marchewką
- 2 szkl. suszonych grzybów namoczonych przez kilka godzin
- 2 duże cebule
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- sól, pieprz
Kapustę drobno siekamy, gotujemy wraz z grzybami, liściem laurowym i zielem angielskim, aż kapusta i grzyby będą miękkie.
Odcedzamy, wyciągamy ziele i liść laurowy, porządnie odsączamy.
Cebulę drobno siekamy i przesmażamy na oleju. Dodajemy do grzybów z kapustą.
Całość bardzo drobno siekamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ciasto:
- 4 szkl. mąki pszennej
- 2 jajka (opcjonalnie)
- duży chlust oleju
- ok. 1 szkl. ciepłej wody
Z podanych składników zagniatamy ciasto dolewając tyle wody, by było bardzo elastyczne.
Odstawiamy na 15 min.
Po tym czasie ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy i szklanką/miseczką wycinamy koła.
Na każdym kółku układamy łyżkę farszu i sklejamy brzegi, np. tworząc falbankę, które można zwilżyć wodą, by lepiej się kleiły.
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie kilak minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Polecam przed podaniem odsmażyć na patelni.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz