wtorek, 6 grudnia 2016

KREMOWA PASTA Z KURCZAKA Z SUSZONYMI POMIDORAMI

             Niedzielne śniadanie. A na nie coś, co mi się bardzo rzadko zdarza przygotować - kanapki:) Co jak co, ale kanapki to u nas nieczęsty widok na niedzielne śniadanie. Był jednak ku temu nie lada powód. Z kurczaka z rosołu, który został mi po zupie ogórkowej, przygotowałam pyszną i delikatną pastę kanapkową z suszonymi pomidorami, za którymi zarówno ja jak i Mój K. przepadamy. Do tego bagietka, warzywka i zwykłe kanapki zamieniają się w niezwykłe niedzielne śniadanie.
Pastę najlepiej przygotować kilka godzin wcześniej przed podaniem, by zdążyła się przegryźć.





Składniki (na średnią miseczkę pasty):
  • mięso z kurczaka z rosołu ( u mnie dwa duże podudzia)
  • ok. 10 suszonych pomidorów
  • 2 jajka na twardo
  • 1 mała cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz
  • majeranek
Mięso oddzielamy od kości i kroimy na mniejsze kawałki, pomidory suszone kroimy dość drobno,
jajka i cebulkę siekamy.
Wszystko mieszamy, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i majonez. Można dodać nieco zalewy z pomidorów.
Blendujemy na gładką masę. Można dodać więcej majonezu/oliwy z oliwek lub zalewy z pomidorów dla rozrzedzenia konsystencji.
Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną majeranku.
Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, by smaki się przegryzły.

Smacznego życzą

1 komentarz:

  1. ależ bym zjadła taka gruba pajdę świeżego chleba z taka pastą :)

    OdpowiedzUsuń