Odkąd natknęłam się na to ciasto, wiedziałam, że kiedyś je upiekę. Po pierwsze dlatego, że bardzo lubię kokos, a po drugie ze względu na niecodzienny składnik w kremie - bułkę kajzerkę. I się udało. I to jak udało! Ciasto jest pyszne! Lekkie (mimo dodatku masła w kremie, ale niewielkiego), smakowicie kokosowe i wilgotne. A bułki w kremie w ogóle nie czuć, za to stanowi jego dobra bazę. Zapewne upiekę je ponownie:)
Inspiracja.
Składniki (na blachę 22 x 28 cm. Następnym razem upiekę to ciasto w większej formie, by było nieco niższe.):
BISZKOPT:
* 5 jajek
* 3/4 szkl. cukru
* 3/4 szkl. mąki pszennej
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* likier kokosowy/sok lub słodka herbata do nasączenia biszkoptu
MASA:
* 2 bułki kajzerki
* 3 szkl. mleka
* 0,5 szkl. cukru
* 2 łyżki cukru waniliowego (dałam ekstrakt)
* 100 g wiórków kokosowych
* 150 g miękkiego masła
* 1 słoik kwaśnego dżemu, użyłam porzeczkowego
KRUSZONKA KOKOSOWA:
* 2 łyżki masła
* 50 g wiórków kokosowych
* 1/4 szkl. cukru
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy cukier i miksujemy, aż piana będzie lśniąca. Dodajemy po 1 żółtku, mieszamy.
Następnie dodajemy przesiane mąki – dokładnie ale delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczmy ok. 30 minut w 170 st.C,
Studzimy, rozcinamy na 2 blaty.
Następnie dodajemy przesiane mąki – dokładnie ale delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczmy ok. 30 minut w 170 st.C,
Studzimy, rozcinamy na 2 blaty.
Masa: Bułki i wiórki kokosowe namaczamy w 2 szklankach mleka, mieszamy, rozdrabniamy blenderem.1 szklankę mleka gotujemy z cukrami, dodajemy rozdrobnione bułki i gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając – aż masa zgęstnieje.
Studzimy.Po wystudzeniu dodajemy pokrojone w kosteczkę miękkie masło i dokładnie miksujemy na gładką masę.
Studzimy.Po wystudzeniu dodajemy pokrojone w kosteczkę miękkie masło i dokładnie miksujemy na gładką masę.
Kokosowa kruszonka: Roztapiamy masło, dodajemy cukier oraz kokos i smażymy kilka chwil mieszając na rumiany kolor.
Biszkopt nasączamy odrobiną likierem kokosowym lub sokiem, rozsmarowujemy dżem.Na pierwszy biszkopt wykładamy 2/3 masy kokosowej i przykrywamy drugim blatem ciasta.Na wierzch wykładamy resztę masy i obficie posypujemy kruszonką kokosową.Chłodzimy kilka godzin (najlepiej noc) w lodówce.
Smacznego życzą
Smacznego życzą
Bardzo smakowicie wygląda to ciasto. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda super, na pewno jest bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuń