Fajna propozycja na potrawkę rybną. Przepis na dorsza po kreolsku znalazłam na tym blogu, ale oryginalnie pochodzi on z bloga Dominikan Cooking. Mogłoby się wydawać, iż dorsz to mało karaibska ryba. Jak pisze autorka przepisu, Dominikanka, danie to jest tradycyjną potrawą spożywaną w piątki oraz w czasie postu. Dorsz przybył na wyspę wraz z europejskimi kolonizatorami i ich księżmi, nic więc dziwnego. Potrawka jest naprawdę fajna, smaczna i łatwa do przygotowania.
Na zdjęciach autorki przepisu potrawka ta wydaje się mieć dość rzadką konsystencję. Ja dałam mniej płynu i więcej warzyw i ryby, by otrzymać gęstą potrawkę.
Składniki (na 6 porcji):
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 mała marchewka
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 zielona papryka
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 szklanki czarnych oliwek (powinny być zielone, ale miałam czarne)
- 1,5 szklanki przecieru pomidorowego
- ok. 0,7 kg dorsza
- 6 pomidorków koktajlowych (można pominąć)
- woda
- olej
- sól, pieprz
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, pokroić w kostkę.
Marchewkę pokroić w cienkie plasterki, cebulę i czosnek posiekać, paprykę pokroić w paseczki, pomidorki przekroić na pół.
W rondlu rozgrzać odrobinę oleju, dodać cebulę, paprykę i czosnek, podsmażać do momentu, aż papryka zmięknie.
Dodać szklankę wody i oliwki, gotować przez 2-3 minuty.
Następnie dodać przecier pomidorowy, wymieszać, gotować, aż papryka i marchewka będą całkiem miękkie, kilkanaście minut.
Dodać dorsza pokrojonego na dość duże kawałki, pomidorki (opcjonalnie) i ugotowane ziemniaki. Delikatnie wymieszać i gotować, aż dorsz będzie gotowy.
Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać np. z ryżem.
Smacznego życzą
Mmm uwielbiam takie rybne gulasze <3 Polacy zazwyczaj smażą ryby i takie cuda omijają <3 Wygląda przesmacznie, idealne na zimę :)
OdpowiedzUsuń