środa, 7 grudnia 2016

DORSZ PO KREOLSKU

         Fajna propozycja na potrawkę rybną. Przepis na dorsza po kreolsku znalazłam na tym blogu, ale oryginalnie pochodzi on z bloga Dominikan Cooking. Mogłoby się wydawać, iż dorsz to mało karaibska ryba. Jak pisze autorka przepisu, Dominikanka, danie to jest tradycyjną potrawą spożywaną w piątki oraz w czasie postu. Dorsz przybył na wyspę wraz z europejskimi kolonizatorami i ich księżmi, nic więc dziwnego. Potrawka jest naprawdę fajna, smaczna i łatwa do przygotowania.
Na zdjęciach autorki przepisu potrawka ta wydaje się mieć dość rzadką konsystencję. Ja dałam mniej płynu i więcej warzyw i ryby, by otrzymać gęstą potrawkę.






Składniki (na 6 porcji):
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 mała marchewka
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 zielona papryka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek (powinny być zielone, ale miałam czarne)
  • 1,5 szklanki przecieru pomidorowego
  • ok. 0,7 kg dorsza
  • 6 pomidorków koktajlowych (można pominąć)
  • woda
  • olej
  • sól, pieprz
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, pokroić w kostkę. 
Marchewkę pokroić w cienkie plasterki, cebulę i czosnek posiekać, paprykę pokroić w paseczki, pomidorki przekroić na pół. 
W rondlu rozgrzać odrobinę oleju, dodać cebulę, paprykę i czosnek, podsmażać do momentu, aż papryka zmięknie. 
Dodać szklankę wody i oliwki, gotować przez 2-3 minuty. 
Następnie dodać przecier pomidorowy, wymieszać, gotować, aż papryka i marchewka będą całkiem miękkie, kilkanaście minut. 
Dodać dorsza pokrojonego na dość duże kawałki, pomidorki (opcjonalnie) i ugotowane ziemniaki. Delikatnie wymieszać i gotować, aż dorsz będzie gotowy. 
Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Podawać np. z ryżem.

Smacznego życzą

1 komentarz:

  1. Mmm uwielbiam takie rybne gulasze <3 Polacy zazwyczaj smażą ryby i takie cuda omijają <3 Wygląda przesmacznie, idealne na zimę :)

    OdpowiedzUsuń