środa, 30 listopada 2016

CANNELLONI Z PIECZARKAMI I SZPINAKIEM

              Pyszna propozycja na bezmięsny, ale sycący obiad - cannelloni z pieczarkami, szpinakiem i ricottą. Do tego sos beszamelowy z gorgonzolą. Nic dodać, nic ująć - to nie może nie smakować ;)
Inspiracja.




Składniki (na 250 g makaronu - 24 rurki):
* 1 kg pieczarek
* ok. 200 g mrożonego
* 250 g ricotty
* 3 duże ząbki czosnku
* 1 duża cebula
* 2 łyżki masła
* 2 szczypty gałki muszkatołowej
* sól i pieprz do smaku

Sos:
* 500 ml mleka
* 150 ml kremówki
* 50 g masła
* 50 g mąki
* 100-150 g sera gorgonzola
* 2 szczypty gałki muszkatołowej
* sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:
* 1,5 opakowania cannelloni (przy zakupie zwróćcie uwagę, czy na opakowaniu widnieje informacja, iż nie wymagają one wcześniejszego obgotowania)
* sporo tartego sera na wierzch zapiekanki
Posiekaną cebulę podsmażamy do miękkości na łyżce masła, a następnie dodajemy do niej pokrojone w cienkie półplasterki pieczarki i kontynuujemy smażenie do czasu, aż z grzybów odparuje nagromadzona w garnku woda. 
Podsmażone pieczarki doprawiamy solą oraz pieprzem i przekładamy do miski.
W tym samym rondelku rozpuszczamy drugą łyżkę masła i podsmażamy na niej szpinak. Kiedy tylko nadmiar wody odparuje, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz gałkę muszkatołową i szczyptę soli.
Szpinak podsmażamy do czasu, aż odparuje z niego woda i mocno zmniejszy swoją objętość.
Następnie przekładamy go do miski z pieczarkami.
Dodajemy ricottę. 
Całość mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Gotowym farszem napełniamy surowe rurki makaronowe.
W garnku z grubym dnem topimy masło i dodajemy do niego mąkę. 
Podsmażamy razem nie dłużej niż 20 sekund, cały czas mieszając trzepaczką, po czym dodajemy mleko oraz kremówkę. 
Aż do momentu zgęstnienia i zagotowania się sos energicznie mieszamy trzepaczką, aby uniknąć powstania grudek.
Kiedy sos zacznie się gotować zdejmujemy go z ognia, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, a następnie dodajemy gałkę oraz drobno pokruszony ser gorgonzola. 
Jeśli sos będzie bardzo gęsty, dodajemy 50-70 ml mleka.

Dno oraz boki naczynia żaroodpornego smarujemy olejem, a następnie dno naczynia pokrywamy 1/3 sosu. 
Na sosie układamy nafaszerowane rurki i przykrywamy je resztą sosu. 
Można również układać rurki piętrowo, wówczas na dnie rozsmarowujemy odpowiednio mniej sosu, by starczyło go na każdą warstwę.
Naczynie szczelnie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy 40 minut, a następnie naczynie odkrywamy, posypujemy tartym serem i dopiekamy jeszcze przez około 4-5 minut na opcji grill.

Smacznego życzą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz