środa, 9 listopada 2016

LAHMAKUN - turecka pizza

               Wraz z Moim K. uwielbiamy wszelkiego rodzaju placki chlebowe z ciasta drożdżowego z różnorakimi dodatkami, czyli pizze (np. pizza twists lub pizzę z serowym brzegiem), niedawno zachwycił mnie alzacki flammkuchen, czyli placek chlebowy z cebulą i boczkiem, a ostatnio na naszym stole zagościła hiszpańska empanada gallega - placek chlebowy z tuńczykiem. Tak się składa, że w każdej kulturze jest jakiś rodzaj ciasta chlebowego z nadzieniem. Tym razem pora na turecką "pizzę" - lahmakun - ciasto drożdżowe z mielonym mięsem. Ciasto jest cienkie i chrupiące, a mięso porządnie przyprawione papryką i cebulą. Ja omyłkowo usmażyłam mięso przed pieczeniem. W oryginale na cieście rozsmarowuje się surowe mięso z dodatkami i zapieka. Nie mniej jednak lahmakun w mojej wersji okazał się bardzo smaczny. Będzie Wam smakować szczególnie z sosem czosnkowym.



Ciasto:
  • 15 g świeżych drożdży
  • 300 g mąki pszennej
  • ok. 100 ml ciepłej wody
  • 2-3 łyżki oliwy
  • po pół łyżeczki soli i cukru
Farsz:
  • 300g mięsa mielonego, u mnie wołowe
  • 2 duże cebule
  • 1 papryka
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • natka pietruszki
  • łyżeczka ostrej papryki
  • łyżka masła
  • pieprz, sól
Zaczynamy od zrobienia rozczynu: drożdże rozrabiamy z odrobiną ciepłej wody, szczyptą mąki i cukru. Odstawiamy na kilka minut, aż się zapienią.
Mąkę łączymy z oliwą, rozczynem i dolewamy tyle wody, by zagnieść elastyczne ciasto.
Odkładamy je na godzinę, aż podwoi swoją objętość.
W tym czasie robimy farsz.

Cebulę i paprykę drobno siekamy, przesmażamy, aż nieco zmiękną. 
Dodajemy mięso mielone (w oryginale mięsa nie smażymy), smażymy, aż nie będzie surowe.
Doprawiamy koncentratem pomidorowym, natką pietruszki, ostra papryką, solą i pieprzem. 

Ciasto dzielimy na 2-3 części, z każdej formujemy owalny, bardzo cienki placek. 
Na każdym placku układamy porcję farszu. 
Pieczemy w nagrzanym do maksimum piekarniku na środkowym poziomie przez kilkanaście minut, aż placek będzie rumiany. 
Taki lahmacun będzie chrupki. Jeśli chcemy by był miękki od razu po upieczeniu układamy jeden na drugi zawijamy w ściereczkę i przykrywamy talerzem. Po 10 minutach zmięknie.
Podajemy z zieleniną i sokiem z cytryny.  

Smacznego życzą


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz