czwartek, 10 listopada 2016

KILIMANDŻARO

            Pyszne, jesienne ciasto. Puszysty biszkopt, jabłka, krem budyniowy/karpatkowy i czekoladowa polewa. Czegóż chcieć więcej? Może jeszcze kubka herbaty, kawy albo kakao i każdy ponury, deszczowy wieczór staje się przyjemniejszy. Kolejne w ostatnim czasie, po serniko-szarlotce, ciasto warstwowe z jabłkami, jakie upiekłam. Ach, jak ja lubię jabłka!:)Inspiracja.





Składniki (na blachę o wym. 25x35cm):

Ciasto:
  • 6 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 120g mąki pszennej
  • 120g mąki ziemniaczanej
  • 30g kakao
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Oddzielamy żółtka od białek. 
Białka ubijamy na sztywno. 
Cały czas ubijając dodajemy po łyżce cukru. Po dodaniu całego cukru ubijamy jeszcze 2 minuty.
Następnie zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy kolejno po jednym żółtku.
Mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i kakao przesiewamy partiami do masy jajecznej.
Dodajemy olej i jogurt. Wszystko krótko ale dokładnie mieszamy. 
Przelewamy na blachę do pieczenia wyłożonej papierem. 
Pieczemy 30-35 minut w temp. 180°C. 
Studzimy i przekrawamy na pół na dwa blaty.

Masa jabłkowa:
  • 1,5 kg jabłek najlepiej booskop - twarde, nie wodniste
  • sok z cytryny
  • 2 galaretki cytrynowe w proszku
Obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. 
Przekładamy jabłka do garnka, dodajemy sok z cytryny i prażymy, aż jabłka prawie całkowicie się rozpadną. Ja lubię pozostawić większe kawałki owoców. 
Wsypujewmy galaretki w proszku i dokładnie  mieszamy. 
Smażymy jeszcze około 2 minut, by galaretki się rozpuściły. 
Odstawiamy do wystudzenia.

Krem budyniowy (opcjonalnie można użyć kremu karpatkowego w proszku):
  • 500ml mleka
  • 100g cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250g miękkiego masła (w temp. pokojowej)
Ucieramy żółtka z cukrem. 
Wsypujemy oba rodzaje mąki, wlewamy mleko i dokładnie mieszamy. 
Stawiamy rondel na małym ogniu i podgrzewałam, aż się prawie zagotuje (nie może zawrzeć, gdyż żółtka się zetną) cały czas mieszając trzepaczką rózgową. 
Odstawiamy do wystudzenia. Od czasu do czasu mieszamy, by na powierzchni nie utworzył się kożuch.
Ucieramy miękkie masło na puch. Cały czas ucierając dodajemy po łyżce zimny budyń.

Polewa:
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 100ml śmietanki kremowej 30%
  • kilka łyżek wiórków  kokosowych do posypania
Podgrzewamy w rondelku śmietankę do temp. ok. 70-80 st.C. 
Zestawiamy z ognia i wsypujemy posiekaną czekoladę. 
Mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia.

Montaż
Tężejącą zimną masę jabłkową wykładamy na zimny biszkopt. 
Można wstawić na godzinę do lodówki, by masa całkiem stężała. Ja to pominęłam, moje jabłka były wystarczająco stężałe.
Na stężałej masie jabłkowej rozkładamy równomiernie krem budyniowy. 
Przykrywamy drugim biszkoptem. 
Polewamy przestudzoną polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi. 
Wstawiamy do lodówki, by całość stężała.

Smacznego życzą

2 komentarze:

  1. Świetne połączenie. Karpatka i jabłecznik - dwa w jednym:):):)

    OdpowiedzUsuń