wtorek, 8 listopada 2016

RYBA W CEBULI

            Ryba w cebuli to nic innego jak panierowana ryba podana z dużą ilością słodkiej, lekko skarmelizowanej cebuli z pomidorami. Takie zestawienie bardzo do siebie pasuje tworząc pyszne danie. Ma ono jeszcze taką zaletę, że szczególnie nadaje się do przygotowania, gdy ma się katar - skrojenie 1 kg cebuli, gdy nie ma się powonienia, gwarantuje, że łzy nie popłyną ;)



Składniki (na 4 porcje):
  • 3-4 płaty dorsza
  • 5 dużych cebul (ok. 1 kg)
  • 3-4 łyżki ketchupu (lub 1-2 łyżki przecieru pomidorowego)
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • 1 jajko
  • mąka
  • olej do smażenia
Rybę opłukać, opcjonalnie pokroić na cząstki, przyprawić solą i pieprzem. Obtaczać w mące i roztrzepanym jajku, smażyć na gorącym oleju z obu stron.

Cebulę obrać i cienko pokroić w piórka. 
Smażyć na małym ogniu, aż będzie złocisto-brązowa i bardzo miękka. Nie może się przypalić!
Przyprawić solą i pieprzem. 
Na koniec dodać ketchup i/lub koncentrat pomidorowy (do smaku). 
Można doprawić odrobiną majeranku.
Wymieszać i przełożyć na usmażoną rybę.

Smacznego życzą




1 komentarz: