poniedziałek, 29 sierpnia 2016

BAGIETKA Z PIECZARKAMI, PARÓWKĄ I SEREM

           Niedzielne śniadanie. Po tym, jak niedawno zobaczyłam ten przepis, zachciało mi się zapiekanek, takich old-school'owych, na bagietce, z dużą ilością pieczarek i sera. Zainspirowana dodałam też parówki, w końcu to śniadanie;) Było pysznie.


Składniki (na 2 porcje):
  • 1 mała cebula
  • ok. 200 g pieczarek
  • pół bagietki
  • 2 parówki
  • garść startego sera cheddar lub mimolette
  • 4 plastry żółtego sera gouda, emmentaler
Cebulę i pieczarki siekamy.
Cebulę podsmażamy, a gdy się zeszkli dodajemy pieczarki i smażymy.
Bagietkę tniemy na fragmenty długości parówki. Przekrawamy je wzdłuż, wydrążamy miąższ, można posmarować masłem.
Na każdej połówce układamy porcję pieczarek z cebulą, na to porcja tartego sera, następnie przekrojona wzdłuż parówka i plaster żółtego sera.
Pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku, aż ser się rozpuści, a pieczywo przyrumieni.

Smacznego życzą


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz