wtorek, 30 sierpnia 2016

PAPRYKA Z KUSKUSEM, SZPINAKIEM I FETĄ Z SOSEM BAZYLIOWYM

                Niby takie nic, ot, pieczona papryka nadziewana kuskusem. Ale co mnie bardzo pozytywnie zaskoczyło, to dwie rzeczy: połączenie kaszy ze szpinakiem i fetą - niby tradycyjne zestawienie, które jednak zawsze się sprawdza. A druga rzecz to sos - świeży, delikatny, ziołowo-ogórkowy. Idealnie komponował się z daniem, urozmaicał je. Dawno nic tak prostego nie smakowało mi tak bardzo.
Inspiracja z moimi zmianami.


Składniki:
  • 4 spore czerwone papryki
  • 3/4 szklanki kaszy kuskus (przed namoczeniem)
  • wywar z kurczaka
  • szklanka mrożonego szpinaku
  • pół szklanki sera feta - 120 g, najlepiej tego jak najtwardszego, inaczej się rozmaże w czasie mieszania i pieczenia
  • 1/4 szklanki oliwy
  •  sól i świeżo mielony pieprz
  • gorąca woda
Sos:
  • 120 ml jogurtu
  • 100 ml majonezu
  • szklanka liści bazylii bardzo drobno posiekanych
  • 1 ogórek gruntowy starty na tarce o drobnych oczkach
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu 
Kaszę kuskus zalewamy gorącym bulionem (centymetr ponad poziom kaszki), przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. 
Szpinak pozmrażamy. Ja robię to podgrzewając go na patelni na wolnym ogniu.
Spulchniamy kuskus widelcem, dodajemy szpinak i rozdrobniony ser feta. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z oliwą. 
Papryki myjemy, przekrawamy na pół w pionie, usuwamy pestki i zgrubienia. 
Farsz nakładamy do papryk. Wierzch kropimy lekko oliwą. 
Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy dwa centymetry gorącej wody, wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 60 minut, aż papryki będą całkiem miękkie. Sprawdzamy to wbijając wykałaczkę w paprykę. Jeśli wchodzi jak w masło, to danie gotowe. 
Jeśli wierzch zacznie się zbyt mocno przypiekać, paprykę przykrywamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
Przygotowujemy sos- wszystkie składniki dokładnie mieszamy na gładką masę. 
Paprykę podajemy polaną sosem. 

Smacznego życzą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz