czwartek, 23 czerwca 2016

SAŁATKA Z TRUSKAWKAMI, FETĄ I OLIWKAMI

            Letnia sałatka słodko-słona. Truskawki i feta.Oliwki i żurawinowy winegret. Podobną jadłam kiedyś w restauracji. Oczarował mnie wówczas malinowy dressing. Do mojej sałatki użyłam żurawiny. Pysznie!


Składniki, ilość na oko (na 2 porcje):
  • 2 duże garści porwanej sałaty lub mieszanki sałat
  • 2 duże garści truskawek przekrojonych na pół
  • ok. 1/3 opakowania fety (4-5 łyżek rozkruszonej fety)
  • kilkanaście czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżka żurawiny ze słoiczka
  • odrobina musztardy
  • kilka kropel soku z cytryny
Na sałacie rozkładamy połówki truskawek, rozkruszoną fetę i plasterki oliwek.
Składniki dressingu mieszamy w takiej proporcji, by powstał słodko-kwaśny (ze wskazaniem na słodki) winegret.
Polewamy nim sałatkę.

Smacznego życzą


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz