wtorek, 21 czerwca 2016

PASTA Z AWOKADO Z JAJKIEM I PSTRĄGIEM

           Niedzielne śniadanie. Ciabatta, kremowa pasta jajeczna z awokado i wędzony pstrąg. Pycha! Ostatnio polubiłam awokado. Świetnie nadaje się do zapiekania z jajkiem, można z nim podać jajecznicę. Punkt wspólny? Jajko. Pasta z awokado z jajkiem mollet, czyli na półtwardo (ach, te górnolotne określenia;) ), smakuje wybornie! Ryba, szczególnie wędzona, świetnie współgra z taką pastą. Można również podać na toście z serem i salami. Zaskakująco dobre:)


Składniki (na 4 porcje):
  • 2 miękkie awokado
  • 3 jajka
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól, pieprz
Jajka gotujemy na półtwardo, ok. 5,5 min. Żółtko ma pozostać nieco płynne. Obieramy ze skorupki. Siekamy niezbyt drobno.
Awokado obieramy, siekamy i rozgniatamy widelcem na niezbyt gładką masę, warto pozostawić większe kawałki.
Awokado mieszamy z jajkiem, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny i opcjonalnie jogurt. Doprawiamy solą i pieprzem.
Podawałam na podpieczonych na chrupko ciabattach z kawałkami wędzonego pstrąga.
Mój K. zasmakował w wersji z zapiekanym serem i salami na pieczywie.

Smacznego życzą


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz