piątek, 24 czerwca 2016

OŚMIORNICA Z RYŻEM

             Lubię owoce morza. Zawsze miałam ochotę spróbować ośmiornicy. W biedronkowej gazetce z produktami iberyjskimi znalazłam ciekawy przepis na nią. Czułam, że będzie smacznie i tak było. Ośmiornica okazała się bardzo fajnym mięczakiem - ma delikatne, mięciutkie mięso o ciekawym smaku, którego nie potrafię do niczego przyrównać. Ośmiornica w ryżowo-pomidorowej potrawce to smaczne urozmaicenie domowego menu. Szybki, prosty, smaczny i ciekawy obiad, Czegóż chcieć więcej;)
Ważna uwaga odnośnie samej ośmiornicy. O ile zwykło się mawiać, iż najlepszy produkt, to świeży produkt, to w przypadku ośmiornicy lepiej wybierać tę zamrożoną. Mrożenie sprawia, że mięso staje się bardziej miękkie i łatwiejsze w obróbce.
Inspiracja z gazetki z Biedronki z moimi zmianami.


Składniki (na 6 porcji):
  • 1 mrożona ośmiornica
  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • biała część 1 pora
  • 2 spore marchewki 
  • 350 g ryżu
  • pól puszki pomidorów w zalewie/passaty
  • pół pęczka natki pietruszki
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

  1. Zamrożoną ośmiornicę włóż do garnka, wlej 1-1,5 szklanki wody, dodaj listek laurowy, ziele angielskie i 1 obraną cebulę. 
    Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu, aż cebula będzie miękka – to znak, że ośmiornica też jest gotowa. W czasie gotowania ośmiornica zmniejszy swoją objętość i zaróżowi się.
    Ośmiornicę odcedź, zachowując 700 ml wody od gotowania.
    W garnku rozgrzej oliwę i zeszklij na niej posiekaną cebulę i pora. 
    Dodaj marchew, przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez 10 min. 
    Następnie wsyp ryż i smaż 1-2 min mieszając, po czym dodaj pomidory z puszki i wlej bulion od gotowania ośmiornicy. 
    Zamieszaj, dopraw solą i pieprzem i gotuj 15 minut pod przykryciem. 
    W międzyczasie ośmiornicę pokrój na małe kawałki. Uwaga! W głowie jest tzw. dziób twardy ząb znajdujący się na środku pomiędzy ramionami.
    Dodaj je do ryżu przed samym końcem gotowania. 
    Wymieszaj widelcem i posyp pietruszką.

    Smacznego życzą


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz