czwartek, 16 czerwca 2016

PLACKI OWSIANO-TWAROGOWE Z TRUSKAWKAMI

              Placki to moje comfort food - słodkie wspomnienie z dzieciństwa. Sama nie wiem, skąd mi się wziął pomysł na połączenie twarogu i płatków owsianych, gdyż mama takich nie robiła, ale wyszło z tego coś pysznego!


Składniki (na 2-3 porcje):
  • 1 szkl. płatków owsianych błyskawicznych
  • ok. pół szkl. kremowego sera jak na sernik (z wiaderka)
  • ok. pół szkl. mleka lub nieco więcej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 garści truskawek
  • olej do smażenia
Wszystkie składniki poza truskawkami mieszamy, aż składniki dokładnie się połączą. Dodajemy tyle mleka, by uzyskać konsystencję śmietany.
Masę odstawiamy na kilka minut, płatki owsiane w tym czasie nieco napęcznieją zagęszczając całość.
Truskawki pozbawiamy szypułek, kroimy w plasterki, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
Na patelni z odrobiną oleju smażymy porcjami cienkie placuszki na złoto-brązowy kolor z obu stron.

Smacznego życzą

2 komentarze: