poniedziałek, 27 czerwca 2016

OMLET BISZKOPTOWY Z MUSEM MALINOWYM

      Niedzielne śniadanie. Letnie śniadanie. Lekki i puszysty omlet biszkoptowy z malinami. Na słodko. Na dobry początek dnia. Dla humoru. Pysznie!


Składniki  (na 1 szt.):
  • 2 jajka
  • 3 czubate łyżki mąki
  • 1-2 łyżki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • 2 garści malin
  • 3-4 łyżki maślanki/jogurtu naturalnego
  • kilka łyżek miodu
Oddzielamy białka od żółtek. 
Z białek ubijamy pianę. 
Miksujemy żółtka z mąką, mlekiem, cukrem i proszkiem do pieczenia. Masa powinna mieć konsystencję pół-płynną. 
Drewnianą łyżką Mieszamy pianę z masą z żółtek. 
Placek smażymy na odrobinie oleju na małym ogniu. Gdy spód będzie rumiany, a wierzch lekko ścięty, omlet delikatnie przekładamy na drugą stronę. Ja robię to przekładając go najpierw na talerz, a następnie z talerza na patelnię surową stroną do dołu. Smażymy na drugiej stronie krótką chwilę. 
Omlet podałam polany malinami zmiksowanymi z maślanką/jogurtem. Całość polałam miodem (ale już po zrobieniu zdjęć).

Smacznego życzą




2 komentarze: