środa, 29 czerwca 2016

MUSZLE MAKARONOWE Z RYBĄ I SZPINAKIEM

             Pyszna propozycja obiadowa dla lubicieli ryb i szpinaku. Muszle makaronowe nadziewane mieszanką szpinaku z dorszem i łososiem, całość  porządnie przyprawiona czosnkiem i zapieczona pod sosem beszamelowym. Danie lekkie ale sycące. Dwa rodzaje ryb urozmaicają smak, dzięki czemu nie jest on nudny i "płaski". Koniecznie do powtórzenia.


Składniki (na 5-6 porcji):
  • filet z dorsza wielkości dłoni
  • filet z łososia wielkości połowy dłoni
  • sok z cytryny
  • 1-1,5 szkl. rozmrożonego szpinaku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • pół opakowania muszli makaronowych
  • olej do smażenia
  • 2-3 garści startego sera typu parmezan
Sos beszamelowy:
  • 1,5 płaskiej łyżki masła
  • ok. 4 łyżki mąki
  • ok. 0,5 l mleka
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
Ryby solimy, pieprzymy, skrapiamy sokiem z cytryny. Smażymy z obu stron, ale nie na wiór, środek ma być soczysty.
Szpinak przesmażamy z czosnkiem i odrobiną soku z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Rybę rozdrabniamy, ale nie za bardzo, dodajemy do szpinaku i mieszamy.
Makaron gotujemy bardzo al dente, ma być lekko twardy. 

Przygotowujemy sos: na patelni topimy masło, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. 
Dolewamy mleko (lepiej na początku dać nieco mniej, by masa nie wyszła za rzadka) jednocześnie intensywnie mieszając trzepaczką, by nie zrobiły się grudki.
Podgrzewamy na średnim ogniu, aż masa zgęstnieje do konsystencji bardzo gęstej śmietany.
Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Na dnie natłuszczonego naczynia do zapiekania rozsmarowujemy nieco sosu.
Muszle nadziewamy farszem i układamy w naczyniu. Całość polewamy sosem.
Zapiekamy 30 min. w 180 st.C. 
Posypujemy tartym serem i i zapiekamy kilka chwil, aż ser się rozpuści albo zapiecze, w zależności jak lubimy.
Podawałam z sosem czosnkowym.

Smacznego życzą




1 komentarz: