czwartek, 9 czerwca 2016

DWUWARSTWOWY PIECZONY SERNIK TRUSKAWKOWY

             Miłość do serników + pełnia sezonu truskawkowego = sernikowa pełnia szczęścia ;) Truskawki piętrzą się na straganach, a mi zachciało się sernika, więc nie mogłam się oprzeć, by nie upiec sernika truskawkowego. Wyszedł delikatny, kremowy, w połowie truskawkowy, po prostu pyszny! Pierwszy raz upiekłam taki sernik - z truskawkami i mascarpone, w kąpieli wodnej. Przepis koniecznie do zapamiętania i wypróbowania nawet bez owoców.
Inspiracja z moimi zmianami. 


Składniki (na tortownicę 22cm):
  • 750g truskawek 
  • 2 łyżki miodu (opcjonalnie)

Spód:

  • 225g herbatników
  • 3 łyżki masła
  • jajko
Masa serowa:
  • 750g sera na sernik z wiaderka 
  • 250g serka mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 4 jajka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego 
Wierzch:
  • 250g truskawek
  • sok z pieczenia truskawek
  • czubata łyżeczka żelatyny
Truskawki umyć, pozbawić szypułek. 
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć owoce i skropić miodem (moje były na tyle słodkie, że nie dodałam miodu), wstawić do piekarnika. 
Piec przez około godzinę do czasu, gdy nieco zmniejszą swoją objętość i puszczą sok. Odlać sok. 
Rozgnieść owoce widelcem w miseczce i odstawić do wystudzenia. 
W oryginale truskawki rozgniata się wraz z sokiem, ale wg mnie zbytnio rozrzedziłoby to ciasto. Sernik z truskawkami bez soku i tak wyszedł mocno wilgotny. Poza tym sok przyda się później.

W tym czasie przygotować spód: ciastka bardzo drobno zmielić, połączyć z rozpuszczonym, ostudzonym masłem oraz jajkiem.
Taką masą wyłożyć równomiernie dno tortownicy. Ciastkami nie pokrywać brzegów tortownicy. 
Podpiec przez ok. 15 min., aby się lekko zrumienił. 

Przygotować masę serową : 750g sera zmiksować z mascarpone i cukrem.
Dalej miksując pojedynczo dodać jajka. 
Następnie dodać łyżkę ekstraktu waniliowego. 
Miksować chwilę, aż wszystko dokładnie się razem połączy i w masie nie będzie żadnych grudek. 
Cztery szklanki masy serowej połączyć z przestudzonymi truskawkami.

Formę dwukrotnie owinąć folią aluminiową.
Masę truskawkową wylać na podpieczony spód, wygładzić. 
Na wierzch wykładać białą masę serową tak, aby nie połączyć obu warstw.  
Formę wstawić do naczynia żaroodpornego (lub zwyczajnej blaszki do pieczenia). Zalać do połowy wysokości tortownicy wrzącą wodą i wstawić do piekarnika. 
Piec przez 1 godzinę do 1,5 godziny w temp. 180 st.C. Po tym czasie wyciągnąć sernik z wody, wstawić z powrotem do ciepłego piekarnika i odstawić do ostygnięcia przy m minimalnie uchylonych drzwiczkach. 
Gdy przestygnie, wstawić na minimum cztery godziny do lodówki, przy czym najlepiej jest pozostawić go na całą noc. 

Dekorowanie wierzchu: truskawki kroimy w plasterki. 
Sok z truskawek podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę. Można dodać nieco wody, w zależności, ile jest soku.
Truskawki układamy na wierzchu zaczynając od zewnętrznej krawędzi. Każdy rząd polewamy łyżeczką sokiem z żelatyną tak, by wszystkie truskawki się posklejały. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

Smacznego życzą


1 komentarz: