poniedziałek, 6 czerwca 2016

JAJECZNICA ZE SZPINAKIEM I SŁONECZNIKIEM

             Niedzielne śniadanie. Niby zwykła jajecznica, ale jednak nie taka zwykła, gdyż z dodatkiem szpinaku i prażonego słonecznika. Oboje z Moim K. stwierdziliśmy, że słonecznik świetnie pasuje do jajecznicy, a taka ze szpinakiem smakuje wybornie. 


Składniki (na 2 porcje):
  • 3 łyżki łuskanych ziaren słonecznika
  • 3 garści świeżych liści szpinaku
  • 4-5 jajek (po 2-3 na osobę)
  • łyżka masła
  • sól, pieprz
Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni. Odkładamy.
Umyte liście szpinaku pozbawiamy łodyżek, przekładamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła, podsmażamy, aż zupełnie zmiękną, zwiotczeją i zdecydowanie zmniejszą swoją objętość. Solimy, pieprzymy, można dodać szczyptę gałki muszkatołowej.
Jajka roztrzepujemy, doprawiamy solą i pieprzem, na maśle smażymy jajecznicę o ulubionej konsystencji.
Na talerz nakładamy porcję jajecznicy, na niej nieco szpinaku i posypujemy słonecznikiem.

Smacznego życzą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz