wtorek, 31 maja 2016

CURRY Z KURCZAKA

         Choć ciepłe mamy ostatnio dni, mnie naszła ochota na mocno przyprawione, pikantne curry, które z racji swoich rozgrzewających właściwości bardziej odpowiednie byłoby na jesienny obiad, ale to tylko teoria;) Prawda jest taka, że przepadam za indyjskimi smakami. Z resztą ostatnio mam smaka na orientalne dania. Niedawno zajadałam się marokańskim taginem, teraz indyjskie curry, które serdecznie Wam polecam, gdyż jest bardzo aromatyczne i pyszne.
Inspiracja z moimi zmianami.



Składniki (na 4-6 porcji):
  • 1 łyżka masła, najlepiej klarowanego (lub innego tłuszczu)
  • 1 spora cebula, drobno posiekana
  • 1 marchewka, pokrojona w półplasterki
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 mała papryczka chili (zielona lub czerwona)
  • 1 kopiasta łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry roztłuczonych w moździerzu
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej chili (opcjonalnie, jeśli świeża papryczka jest mało ostra)
  • 500 g mięsa z ud kurczaka bez kości, pokrojonych w spore kawałki
  • 1 mała czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • 125 ml gęstego jogurtu naturalnego
  •  łyżka soku z limonki
  • sól
  • natka kolendry do przybrania (względnie natka pietruszki)
  •  ryż jaśminowy lub basmati

Najpierw przygotować wszystkie składniki, to ułatwi gotowanie - posiekać, pokroić, rozetrzeć w moździerzu. 
Na dużej nieprzywierającej patelni (w dużym rondlu) rozgrzać masło i dodać cebulę oraz marchewkę. Smażyć na średnim ogniu, aż warzywa się lekko podduszą i zmiękną. 
Dodać do cebuli wszystkie przyprawy: czosnek, papryczkę chili, imbir, kurkumę, kmin rzymski, kolendrę, curry i sproszkowane chili. Dobrze połączyć wszystkie przyprawy i lekko podgrzać, aż zacznie intensywnie pachnieć. 
Zwiększyć ogień, dodać pokrojonego kurczaka i paprykę. Na patelni dokładnie obtoczyć mięso w przyprawach i podsmażyć chwilę z każdej strony, ciągle mieszając, aby przyprawy się nie przypaliły. 
Zmniejszyć ogień, lekko posolić, dodać puszkę pomidorów, przykryć patelnię i dusić kurczaka przez 10 minut mieszając co jakiś czas. Mięso ma być w środku białe, ale bardzo wilgotne.
Odkryć patelnię, zwiększyć ogień i dodać jogurt naturalny.
Sos powinien się  teraz zredukować przez około 5 minut. Zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej - jeśli jest taka potrzeba. 
Przed samym podaniem przyprawić sokiem z limonki i posypać natką kolendry. 
Podawać w towarzystwie dobrego ryżu, u mnie basmati, można dodać kleks jogurtu.

Smacznego życzą


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz