środa, 11 maja 2016

TAGINE Z KURCZAKIEM I KARMELIZOWANĄ CEBULĄ

             Oglądaliście program Masterchef Junior? Muszę przyznać, iż biorące w nim udział gotujące dzieciaki były genialne. Chciałabym w ich wieku tak gotow. Kilka ich przepisów kiedyś wypróbuję (może, bo takich odłożonych na później przepisów mam co niemiara). Bardzo przemówił do mnie tagine z kurczakiem i karmelizowaną cebulą, który przygotowała Luiza z babcią mieszkającą niegdyś w Maroko. Chciałabym spróbować kiedyś takiego prawdziwego tagine. Póki co postanowiłam skorzystać z przepisu babci Zuzi. Danie okazało się absolutnie fantastyczne! Bardzo zadziwiło mnie, jakie jest pyszne! Ta masa przypraw sprawia, że danie nie przypomina nic, do czego w Polsce przywykliśmy. No bo jak to - cynamon w wytrawnym daniu?! A karmelizowana cebula "robi robotę", jest rewelacyjna!
I choć nazwa tagine odnosi się bardziej do typu naczynia do gotowania, to mianem tym określa się każdą potrawkę w nim przygotowaną. Kto nie mieszka w Maroku, może użyć jakiegokolwiek innego naczynia i ugotowac sobie swój tagine:)


Składniki
  • 7-8 średnich cebul (to wcale nie jest za dużo, nie rezygnujcie z jej, będzie pyszna!;) )
  •  pomidory
  • 700 g podudzi z kurczaka
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3-4 marchewki
  • 1 biała rzodkiew
  • 1 mała cukinia
  • 2 łyżki miodu
  • 100 g obranych ze skórki migdałów, posiekanych
  • 2 łyżki jasnych rodzynek (dałam mniej niż w oryginale)
  • 1 szklanka kaszy kuskus
  • masło
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
Jedną cebulę obierz i pokrój w piórka.
Pomidory obierz ze skóry i zetrzyj lub zblenduj. 
Na patelni rozgrzej oliwę, włóż podudzia, przypraw solą i pieprzem, podsmaż ze wszystkich stron, a następnie dodaj cebulę i pomidory. 
Przypraw imbirem i czubatą łyżeczką cynamonu. Po kilku minutach dodaj nieco wody.
Marchew i rzodkiew obierz, pokrój i dodaj do mięsa. Pokrojoną cukinię dodaj na 15 min. przed końcem gotowania.
Pozostałe cebule pokrój w piórka i zeszklij na maśle. Przypraw solą i pieprzem, dodaj pół (a nawet nieco więcej) łyżeczki cynamonu oraz 2 łyżki miodu. Smaż do momentu, aż się skarmelizuje. 
Migdały podpraż na suchej patelni, a rodzynki namocz w wodzie, aby napęczniały. 
Kuskus zalej wrzątkiem i poczekaj, aż napęcznieje. 
Ugotowany kuskus wyłóż na duży talerz, na wierzchu wyłóż mięso z warzywami i sosem, następnie karmelizowaną cebulę, a na zakończenie posyp prażonymi migdałami i rodzynkami.

Smacznego życzą


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz