środa, 13 kwietnia 2016

SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY JAK U CHIŃCZYKA

           Szukałam pomysłu na surówkę do obiadu. W internecie trafiłam na surówkę jak u chińczyka na blogu Smacznej Pyzy. Nazwa mnie zaciekawiła, gdyż rzeczywiście te "chińczykowe" słodko-kwaśne surówki są naprawdę dobre. Przepis okazał się niezwykle prosty, więc postanowiłam ją przygotować. Bardzo mi zasmakowała, jest soczysta, chrupiąca i oczywiście słodko-kwaśna. Nawet moja mama, nie wiedząc, jak nazywa się ta surówka, powiedziała, że smakuje zupełnie jak u chińczyka:) I jakie to ma znaczenie, że z prawdziwą kuchnią chińską pewnie nie ma nic wspólnego - smakuje nie tylko z sajgonkami;) Na marginesie mówiąc, już wiem, co podam następnym razem do sajgonek domowej roboty;)


Składniki: 
  • 500 g białej kapusty
  • 1 średnia marchewka
  • 1 mała cebula
Zalewa:
  • 50 ml wody
  • 50 ml octu spirytusowego 10% 
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 50 g cukru
  • 1/4 łyżeczki soli 
Warzywa czyścimy i obieramy. 
Kapustę szatkujemy, marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, cebulę kroimy w bardzo cienkie piórka. 
Warzywa mieszamy z misce.

Wszystkie składniki zalewy umieszczamy w rondelku, podgrzewamy mieszając, żeby cukier dobrze się rozpuścił. 
Płynem zalewamy warzywa. Mieszamy.

Surówkę przykrywamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby smaki dobrze się przegryzły. 

Smacznego życzą

3 komentarze: