poniedziałek, 11 kwietnia 2016

BANANOWO-CZEKOLADOWY PUDDING CHLEBOWY Z CHAŁKI

                 Niedzielne śniadanie. Bardzo na słodko. Lubicie słodkie śniadania? Ja od czasu do czasu się skuszam na takowe. W lodówce czekał na spożycie bardzo dojrzały banan, postanowiłam wykorzystać go w puddingu chlebowym w postaci babeczek. Takie puddingi można przygotowywać ze zwykłego chleba z wytrawnymi dodatkami, ale do wersji na słodko najlepiej nadaje się chałka. Chałka + banan + czekolada = rewelacyjne połączenie. Puddingo-babeczki najlepiej smakują na ciepło, ale i na zimno są bardzo dobre. Idealne również na deser.
Można tez przygotować pudding chlebowy w wersji bardziej klasycznej jak tu.


Składniki (na 2 porcje):
  • 1 mała chałka
  • 2 banany
  • 2 jajka
  • ok. 2/3 szkl. mleka
  • 2 garści niezbyt drobno posiekanej czekolady
Chałkę kroimy w kostkę, przekładamy na blachę do pieczenia i opiekamy na rumiany kolor przez kilka z każdej strony.
Banany rozgniatamy widelcem, dodajemy roztrzepane jajka, posiekaną czekoladę oraz mleko, mieszamy.
Do masy bananowej dodajemy chałkę i dokładnie wszystko mieszamy, by masa oblepiła pieczywo.
Masę przekładamy do natłuszczonych foremek na muffinki. Pieczemy 20 min. w 180 st.C.
Podawałam z bitą śmietaną:)

Smacznego życzą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz