wtorek, 19 kwietnia 2016

SOS TATARSKI bogaty w smaku

              Jaki sos tatarski jest, każdy wie - sos majonezowo-śmietanowy z marynowanymi grzybkami i ogórkami. Ale czy tylko to wystarczy, by stworzyć pyszny sos tatarski o bogatym, niebagatelnym smaku? Czemu kupować gotowca, kiedy można zrobić go samemu w domu i nie jest to ani trudne ani pracochłonne? Wystarczy zebrać składniki i do dzieła! Jeśli zastanawiacie się, co odróżnia sos tatarski od zwykłego sosu śmietanowo-majonezowego, to odpowiedź brzmi: żółtka jajek na twardo! Żółtka rozcieramy z majonezem i śmietaną, dodajemy posiekane białka i warzywa, koperek i pyszny sos gotowy. Mój podawałam do ryby z frytkami. (Ryba swoją drogą też niczego sobie - polędwica z dorsza w cieście z czosnkiem, koperkiem i cytryną;) ).


Składniki:
  • ok. pół szkl. grzybków marynowanych
  • 1 duży ogórek konserwowy/kiszony/małosolny
  • 2 jaja na twardo
  • 2-3 łyżki posiekanego koperku
  • 4 czubate łyżki majonezu
  • 2-3 łyżki śmietany 12%
  • łyżeczka musztardy
  • kilka kropel soku z cytryny
Grzybki, ogórki i białka jaj bardzo drobno siekamy.
Mieszamy majonez i śmietanę, rozcieramy w tej mieszance żółtka jajek.
Dodajemy musztardę i sok z cytryny, białka jajek, ogórki, grzybki i koperek. Mieszamy, opcjonalnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smacznego życzą

1 komentarz: