czwartek, 21 kwietnia 2016

CIASTO FILO Z BANANAMI, BUDYNIEM I CZEKOLADĄ

             Szybka, łatwa i baaaardzo smaczna słodka przekąska. W kruchym i chrupiącym cieście filo zamykamy budyniowo-bananową masę z gorzką czekoladą. Czy ja już kiedyś nie mówiłam, że uwielbiam połączenie banana i czekolady?;)


Składniki (na ok. 10 szt.):
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 250 ml mleka
  • 3 bardzo dojrzałe banany (takie są najsłodsze)
  • duża garść startej gorzkiej czekolady
  • 1 opakowanie ciasta filo
  • 2-3 łyżki masła
Budyń, taki na 0,5 l mleka, przygotowujemy w 250 ml mleka. Ma być gęsty. Można posłodzić.
Banany kroimy w plasterki. 
Masło topimy.
Ciasto filo rozkładamy, wydzielamy 2 płaty, resztę ciasta z powrotem zwijamy i chowamy, by nie wyschło.
Wydzielone dwa płaty kroimy wzdłuż dłuższego boku na 3 pasy. 
Na jednym końcu paska ciasta układamy nieco bananów, 2 łyżki budyniu, posypujemy tartą czekoladą, zwijamy rożki smarując masłem każdą płaszczyznę, która ma być zawinięta. Ciasto filo trzeba natłuszczać, inaczej się pokruszy po upieczeniu.
Pieczemy w 180 st.C, aż ładnie zbrązowieją.

Smacznego życzą


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz