poniedziałek, 18 kwietnia 2016

TARTALETKI Z JAJECZNICĄ, KARMELIZOWANĄ CEBULĄ I DORSZEM

                Weekendowe śniadanie. Baza - chrupiące chlebowe tartaletki, w roli głównej - kremowa jajecznica ze śmietaną, dodatki - karmelizowana cebulka i wędzony dorsz. Kropkę nad i stanowi koperek. Pyszne! Nawet mnie zaskoczyło, jakie to śniadanie wyszło smakowite. Takie tartaletki sprawdzą się również jako przekąska na spotkaniu ze znajomymi.


Składniki (na 2 porcje):
  • 4-5 kromek chleba tostowego
  • 1 cebula
  • ok. pół szklanki mięsa z wędzonej ryby, u mnie dorsz, obranego z ości i podzielonego na mniejsze cząstki
  • 4 jajka
  • 1 łyżka śmietany 12%
  • masło do smażenia
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • koperek do dekoracji
Z kromek chleba tostowego odkrawamy skórkę. Chleb wałkujemy na cienki placek.
Foremki na tartaletki/babeczki smarujemy masłem, wykładamy je chlebowymi "plackami". Zapiekamy kilka minut, aż zbrązowieją.
Cebulę siekamy w cienkie piórka, przesmażamy, aż się zeszkli. Wówczas dodajemy łyżeczkę cukru i na małym ogniu smażymy, aż się skarmelizuje. Nie można przypalić!
Jajka roztrzepujemy w miseczce, solimy, pieprzymy, smażymy na maśle lekko ściętą jajecznicę. Wówczas dodajemy łyżkę śmietany, mieszamy i chwilkę smażymy. Wg mnie najlepsza jest taka lekko wilgotna jajecznica.
Na chlebowych tartaletkach układamy porcję jajecznicy, na to cebulka, dorsz i koperek.

Smacznego życzą


1 komentarz: