czwartek, 7 kwietnia 2016

BABKA DROŻDŻOWA Z NUTELLĄ

              Babka kojarzy się z Wielkanocą. I moją rzeczywiście upiekłam na niedawne święta. Żeby nie była to taka zwykła babka, dodałam Nutellę. Przecież z nią wszystko smakuje lepiej... ;)


Składniki:
  • 500 g mąki pszennej 
  • 25 g drożdży świeżych
  • 125 ml mleka 
  • 1 jajko 
  • 1 żółtko 
  • 100 g masła 
  • 50 g szklanki cukru + 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli 
  • kilka łyżek Nutelli
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżeczką cukru i mąki, odstawiamy na 20 min, aż "ruszą".
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozpuszczone masło, jajko i żółtko oraz cukier, cukier waniliowy i sól. Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i będzie odstawać od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia na 60 min.
Gdy ciasto podwoi objętość, rozciągamy je na kształt prostokąta, którego dłuższy bok będzie miał długość identyczną jak średnica formy do pieczenia babki. Niech płat ciasta nie będzie zbyt cienki.
Ciasto smarujemy Nutellą i zwijamy wzdłuż dłuższego boku.
Roladę przekładamy do natłuszczonej formy babkowej.
Odstawiamy na 30-40 min., by ciasto nieco urosło.
Pieczemy ok. 45 minut w 180°C. Ciasto wyjmujemy z formy i studzimy na kratce, by równomiernie odparowało.

Smacznego życzą

1 komentarz:

  1. Uwielbiam drożdżowe wypieki i Nutellę też, więc to coś dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń