środa, 6 kwietnia 2016

KURCZAK W PARMEZANIE

            Niby zwykły kotlet z piersi kurczaka, ale jednak nieco inny. Panierkę przygotowałam z panco (rodzaj bułki tartej) z dodatkiem sporej ilości tartego parmezanu oraz ziół i ostrej papryki. Wspomniane panko  to japońska panierka, która charakteryzuje się tym, że kawałki pieczywa użytego do jej wyrobu są dużo większe niż w tradycyjnej tartej bułce. Dzięki temu panierka na kotlecie jest grubsza i nieco bardziej chrupiąca. Kurczak w panierce z parmezanem i ostrą papryką jest wyrazisty w smaku i niezwykle smaczny.




Składniki:
  • 2 pojedyncze piersi kurczaka
  • ok. 1/3 szkl. panco lub bułki tartej
  • 1/3 szkl. tartego sera typu parmezan
  • odrobina mąki
  • 1 jajko
  • oregano, majeranek, bazylia
  • ostra papryka w proszku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Piersi rozbijamy na niezbyt cienkie płaty.
Mięso solimy, pieprzymy.
Panco/bułkę tartą mieszamy z serem, ziołami i ostra papryką. Jajka roztrzepujemy z odrobiną wody.
Kurczaka obtaczamy w mące, strzepujemy nadmiar, a następnie panierujemy w jajku i mixie z panco i sera. Dla ekstra grubej panierki można zastosować dwie warstwy jajka i panierki.
Smażymy z obu stron na rumiany kolor.

Smacznego życzą


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz