czwartek, 10 marca 2016

SERNIK CZEKO-WIŚNIA

           To chyba przez tą szarówkę za oknem tak chce mi się czekolady ostatnio. Właściwie nie tyle czekolady, ile ciast czekoladowych. Niedawno robiłam tartę z czekoladowym ganachem, a teraz upiekłam sernik czekoladowy z wiśniami i dżemem czekoladowo-wiśniowym z chili. Pikantna nutka dodaje ciastu charakteru. Słodkie i ostre pasuje do siebie. Polecam.



Składniki (na tortownicę 26cm):
Masa serowa:
  • 1kg sera mielonego
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła
  • 5 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 torebka budyniu waniliowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ok. 3/4 szklanki wiśni z kompotu lub świeżych w sezonie, wydrylowanych i lekko odciśniętych


Na spód:
  • 220g herbatników
  • 1 łyżka kakao do wypieków
  • 150g masła
  • 1 jajko

Polewa czekoladowa:

Spód: herbatniki zmielić na pył, dodać kakao, jajko i wymieszać z rozpuszczonym masłem. 
Tak przygotowaną masę wyłożyć na dno formy, podpiec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez około 10-15 min. Przestudzić. 

Masa serowa: tabliczki czekolady łamiemy na kawałki i topimy wraz z masłem w kąpieli wodnej, czyli w misce szklanej lub metalowej ustawionej na garnku z wolno gotującym się wrzątkiem. Odstawiamy do przestudzenia. 
Ser, jajka, cukier, budyń i mąkę ziemniaczaną umieszczamy w misce i wszystko razem krótko miksujemy tylko do połączenia się składników. 
Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i wiśnie i razem mieszamy.

Masę serową wylać na spód.
Wstawić do piekarnika. Piec pierwsze pół godz. w 190st.C, a następnie 40-45 min. w 160st.C. Po wyłączeniu piekarnika pozostawić ciasto w piekarniku przy minimalnie uchylonych drzwiczkach do całkowitego wystudzenia. Dzięki temu ciasto pięknie wyrośnie i się ładnie upiecze, nie popęka. 
Gotowy, wystudzony sernik polewamy polewą i odstawiamy do jej stężenia. 

Polewa czekoladowa: czekoladę łamiemy na kawałki i topimy w kąpieli wodnej identycznie jak wyżej. Dodajemy dżem, mieszamy, aż i ten się rozpuści. Polewamy ciasto.

Smacznego życzą


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz