czwartek, 21 stycznia 2016

DROŻDŻOWY WIENIEC CYNAMONOWO JABŁKOWY a'la KRINGEL

           Zimową porą czuję przypływ ochoty na wypieki przyprawione cynamonem. Szarlotka z cynamonem, kardamonem i anyżem, pieczone jabłka z bakaliami, sernik na spodzie z cynamonem to tylko niektóre propozycje z rozgrzewającym cynamonem. Tym razem poszłam na całość i upiekłam ciasto drożdżowe przepełnione tą smakowitą przyprawą. Inspiracją był estoński kringel, ciasto w kształcie wieńca zaplatane a'la warkocz. Pięknie wygląda, obłędnie pachnie, rewelacyjnie smakuje, szczególnie jeśli doda się nieco jabłek. Czy może być coś przyjemniejszego niż podwieczorek pod kocykiem z kawałkiem drożdżówki jabłkowo-cynamonowej i kubka kakao?;)

Składniki:

ciasto:
  • 300g mąki
  • 25 świeżych drożdży 
  • 50g cukru
  • 120ml mleka
  • 30g masła
  • 1 żółtko
  • ½ łyżeczki soli

nadzienie:

  • 2 jabłka
  • 60g miękkiego masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
Zaczynamy od zrobienia rozczynu: drożdże rozrabiamy z odrobiną ciepłej wody, szczyptą mąki i cukru. Odstawiamy na kilka minut, aż się zapienią.
Mleko podgrzewamy, ma być letnie, rozpuszczamy w nim masło.W misce mieszamy mąkę z solą. Wlewamy rozczyn, mleko z masłem, dodajemy żółtko, resztę cukru i zagniatamy gładkie ciasto.Odstawiamy je do wyrośnięcia na 1 godz., aż podwoi objętość.Po wyrośnięciu ciasto chwilę zagniatamy, rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 0,5-1 cm.
Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w dość drobną kostkę. Prażymy je krótko na patelni z odrobiną masła i cukru. 
Z miękkiego masła, cukru i cynamonu robimy nadzienie, wszystko dokładnie mieszamy.Smarujemy ciasto masą cynamonową (kilka łyżek można zostawić na później), rozkładamy jabłka, a następnie zwijamy, by powstał długi wałek, który odwracamy łączeniem do dołu.Rozcinamy go wzdłuż na dwie części, zostawiając 1-2 cm nierozciętego ciasta u góry, łatwiej będzie zaplatać wieniec.Skręcamy obie części tak, aby warstwy ciasta i cynamonu były odwrócone do góry i widoczne.Zaplatamy do końca, zawijamy w wieniec, końce ciasta ukrywamy pod spodem.
Wierzch smarujemy pozostałym masłem z cynamonem.Wieniec przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy 30-40 minut.

Smacznego życzą


1 komentarz: