poniedziałek, 21 grudnia 2015

WELSH RAREBIT, czyli chleb w sosie serowym

             Niedzielne śniadanie. Coś z kuchni angielskiej. Każdy z nas zna tosty z serem, ale co powiecie na tosty z sosem serowym na piwie? Mój K. zapisał sobie to danie na liście "Koniecznie do powtórzenia";) Może się wydawać, że taki sos jest pracochłonny, ale jego przygotowanie zabiera dosłownie kilka minut, więc warto spróbować. Od siebie dodałam jajka sadzone. Jajko zawsze dobre na śniadanie;)
Danie to wywodzi się z XVIII-wiecznej Walii w Anglii, ale etymologia słowa "rarebit" nie jest do końca znana. Niekiedy używa się nazwy "welsh rabbit".
Przepis z tego bloga.

Składniki (na 2 porcje):
  • 1 łyżka masła
  • 1-2 łyżki mąki
  • 100 ml piwa (tradycyjnie poleca się Guinnessa), użyłam jasnego
  • 100g startego sera, najlepiej cheddara
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz
  • ostra papryka w proszku
  • 4 kromki chleba
  • 4 jajka
  • szczypiorek
Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę.
Wlewamy piwo, mieszamy, by nie zrobiły się grudki. Wystarczy gotować ok. 0,5-1 min.
Dodajemy ser i musztardę, mieszamy i podgrzewamy na wolnym ogniu, aż ser się rozpuści, a sos stanie się gładki. W razie potrzeby dolewamy nieco piwa. 
Doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką do smaku.
Chleb opiekamy w tosterze, przekładamy na dno naczynia do zapiekania.
Na każdą kromkę kładziemy sowitą porcję sosu serowego; nie przejmujcie się, jeśli będzie spływać z brzegów.
Zapiekamy w piekarniku, aż sos się nieco zapiecze.
W między czasie smażymy jajka sadzone. 
Tosty wyciągamy z piekarnika, na każdym układamy po jajku sadzonym, posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego życzą


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz