Weekendowe śniadanie. BEC sandwich to kolejna po kanapce BLT i Club sandwich propozycja klasycznej amerykańskiej kanapki. Idealnie nadaje się na śniadanie łącząc w sobie bekon (becon), jajka (eggs) i ser (cheese), stąd skrót BEC. Najzdrowsze to może nie jest, ale jakie dobre;)
Składniki (na 2 porcje):
- 4 kromki chleba tostowego
- 3-4 jajka
- 2 cienkie plastry boczku lub szynki długo dojrzewającej (u mnie szynka)
- duża garść tartego sera łatwo się topiącego, u mnie cheddar
- sól, pieprz
- opcjonalnie szczypior do dekoracji
Chleb tostujemy na rumiany kolor.
Na suchej patelni smażymy na chrupko bekon.
Z jajek smażymy jajecznicę, ma być lekko ścięta.
Aby roztopić ser na jajecznicy, można albo ułożyć ją na toście z bekonem, posypać serem i zapiec chwilę w piekarniku do momentu, aż ser się rozpuści. Albo jajecznicę przełożyć na talerzyk, posypać serem i podgrzać przez chwilę w mikrofalówce, a następnie przełożyć ją na tosta z bekonem.
Posypujemy szczypiorem, przykrywamy drugim tostem i gotowe.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz