wtorek, 15 września 2015

BLT SANDWICH

             Weekendowe śniadanie. Kanapka BLT (skrót od bacon - bekon, lettuce - sałata i tomato - pomidor) to kolejna po club sandwich jedna z najpopularniejszych kanapek z USA. I rzeczywiście, potwierdzam, jest przepyszna! Któż by się oparł chrupiącemu bekonowi. Może nie jest najzdrowsza (ach, ten bekon i majonez), ale co tam - raz nie zawsze;) A zamiast tradycyjnego boczku można wysmażyć szynkę długo dojrzewającą i będzie palce lizać;)

Składniki (na 2 porcje):
  • 4 kromki ulubionego pieczywa (tradycyjnie chleb tostowy, ale w moim przypadku bułki a'la ciabatty)
  • 4-6 plastrów szynki długo dojrzewającej
  • majonez
  • 2 liście sałaty (u mnie karbowana)
  • kilka plastrów pomidora
Pieczywo opiekamy w tosterze lub piekarniku.
Szynkę wysmażamy na suchej patelnie na chrupko. 
2 kromki smarujmy od wewnętrznej strony majonezem. Na jednej układamy sałatę, bekon i pomidora.
Przykrywamy drugą kromką.

Smacznego życzą


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz