wtorek, 17 listopada 2015

POTRAWKA Z SOCZEWICY, INDYKA I JARMUŻU

            Jeśli na obiad macie ochotę na coś innego niż ziemniaki z mięsem, proponuję potrawkę z soczewicy z indykiem, pieczarkami i jarmużem. Jest soczysta, treściwa (ale nie obciąża żołądka) i pożywna. Soczewicę niedawno bardzo polubiłam. Zielona, w przeciwieństwie do czerwonej, nie rozpada się w czasie gotowania, więc idealnie nadaje się do potrawek. Jako że mamy sezon na jarmuż, to również wrzuciłam kilka jego kawałków. Polecam!

Składniki (na 4-5 porcji):
  • 100-120 g zielonej soczewicy (przed ugotowaniem)
  • 1 cebula
  • 300 g mięsa z indyka
  • 200 g małych pieczarek
  • 3 garści porwanych liści jarmużu (lub szpinaku)
  • 1 pomidor
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • ostra papryka w proszku
  • oregano, majeranek
  • olej do smażenia
Soczewicę namaczamy przez 30 min., a następnie gotujemy al dente.
Cebulę siekamy, szklimy.
Mięso kroimy w niedużą kostkę, przesmażamy z cebulą.
Pieczarki, najlepiej malutkie, będą się ładnie prezentować w całości lub przekrojone na pół, smażymy do miękkości.
Pomidora spażamy i zdejmujemy skórkę, siekamy.
Liście jarmużu blanszujemy, by nieco zmniejszyły objętość. Odcedzamy.
Na dużej patelni lub w garnku łączymy ugotowaną soczewicę, mięso z cebulą, pieczarki, jarmuż i pomidora. Doprawiamy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, papryką, pieprzem i ziołami, chwilę razem dusimy. Dodajemy koncentrat rozrobiony w niewielkiej ilości wody (ok. pół szklanki), mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, chwilę smażymy odparowując nadmiar wody do uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji. 
Podawałam z chlebem. Pewnie z kaszą jaglaną czy jęczmienną również wspaniale by smakowało.

Smacznego życzą

2 komentarze: