Jesień pachnie jabłkami. Dodałam ich do sernika. Starczy tych szarlotek, sernika mi się zachciało;) I wyszedł pyszny, kremowy, delikatny, z soczystą jabłkowa warstwą. Mniam!
Składniki (na tortownicę 26 cm):
Spód:
- ok. 250 g herbatników
- 100 masła
- 1 łyżka kakao
- 1 jajko
Herbatniki drobno mielimy, dodajemy roztopione masło, kakao i jajko. Wszystko dokładnie mieszamy.
Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15 min. w 180 st.C. Odstawiamy do przestudzenia.
Masa serowa:
- 3-4 twarde, słodkie jabłka
- łyżka masła + 1-2 łyżki cukru
- 1kg twarogu sernikowego z wiaderka
- 200 g cukru
- 5 jajek
- 1 budyń waniliowy
- 2 białka
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Owoce przesmażamy na maśle, można posypać je cukrem. Mają lekko zmięknąć. Lekko przestudzone wykładamy na podpieczony spód.
Pozostałe składniki masy serowej umieszczamy w misie i miksujemy bardzo krótko, tylko do połączenia się składników.
Kiedy masa jest gładka, wylewamy ją na spód z jabłkami i
wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, pieczemy 30 min. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 st. i pieczemy dalsze 60-70 min.
Na 10-15 min. przed końcem można ubić pianę z białek i wyłożyć ją na wierzch ciasta i dokończyć pieczenie.
Po tym czasie piekarnik wyłączamy,uchylamy lekko drzwiczki i pozostawiamy ciasto do całkowitego wystygnięcia. Następnie chłodzimy w lodówce kilka godzin.
Po tym czasie piekarnik wyłączamy,uchylamy lekko drzwiczki i pozostawiamy ciasto do całkowitego wystygnięcia. Następnie chłodzimy w lodówce kilka godzin.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz