czwartek, 5 listopada 2015

KREMOWY SERNIK Z JABŁKAMI NA KAKAOWYM SPODZIE

            Jesień pachnie jabłkami. Dodałam ich do sernika. Starczy tych szarlotek, sernika mi się zachciało;) I wyszedł pyszny, kremowy, delikatny, z soczystą jabłkowa warstwą. Mniam!

Składniki (na tortownicę 26 cm):
Spód:
  • ok. 250 g herbatników
  • 100 masła
  • 1 łyżka kakao
  • 1 jajko
Herbatniki drobno mielimy, dodajemy roztopione masło, kakao i jajko. Wszystko dokładnie mieszamy. 
Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15 min. w 180 st.C. Odstawiamy do przestudzenia.

Masa serowa:
  • 3-4 twarde, słodkie jabłka 
  • łyżka masła + 1-2 łyżki cukru
  • 1kg twarogu sernikowego z wiaderka
  • 200 g cukru
  • 5 jajek
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 białka
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Owoce przesmażamy na maśle, można posypać je cukrem. Mają lekko zmięknąć. Lekko przestudzone wykładamy na podpieczony spód.
Pozostałe składniki masy serowej umieszczamy w misie i miksujemy bardzo krótko, tylko do połączenia się składników.
Kiedy masa jest gładka, wylewamy ją na spód z jabłkami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, pieczemy 30 min. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 st. i pieczemy dalsze 60-70 min. 
Na 10-15 min. przed końcem można ubić pianę z białek i wyłożyć ją  na wierzch ciasta i dokończyć pieczenie.
Po tym czasie piekarnik wyłączamy,uchylamy lekko drzwiczki i pozostawiamy ciasto do całkowitego wystygnięcia. Następnie chłodzimy w lodówce kilka godzin.

Smacznego życzą


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz